В мащабна операция Албания арестува 39 души за трафик на хора, издирва и двама българи

OFFNews 18 март 2018 в 08:53 9888 0

Снимка AP/VOA

Поддръжници на албанската опозиция по време на антиправителствен митинг в Тирана на 27 януари. Критиците на кабинета го обвиняват във връзки с организираната престъпност и искат оставката му.

Албанската полиция арестува 39 души в събота, включително двама полицаи, по обвинения за трафик на 1000 албанци във Великобритания, САЩ и Канада. Те издирват още десетки заподозрени, включително двама българи, предаде "Гласът на Америка".

Откакто Албания пое по пътя на демокрацията през 1990 г. много албанци решиха да напуснат страната в търсене на по-добър живот, дори с цената на огромни суми за трафиканти. Сега те могат да пътуват свободно във и извън Шенгенската зона, но все още се нуждаят от визи за Великобритания и Северна Америка.

Според ръководителя на полицията Арди Велиу седем криминални групировки действат в Албания, България, Испания, Франция, Доминиканската република, Италия, Великобитания, САЩ и Канада и те са извършили трафик на 1000 души във Великобритания, САЩ и Канада.

"Всеки човек е платил най-малко по 7 000 паунда ($9,764), за да отиде във Великобритания и от $24,000 до $30,000, за да достигне САЩ и Канада", каза още Велиу пред репортери.

По думите му трафикантите осигуряват подправени паспорти за тези пътувания и помагат да хората да достигнат желаните държави чрез други европейски страни или чрез Доминиканската република.

До залавянето на 39-имата се стигнало след съвместна работа на албанската полиция, техни колеги от САЩ и европейски агенции, както и с Интерпол и ЕВРОПОЛ.

За да убеди ЕС да се съгласи да започне преговори за присъединяване този юни, Албания засили борбата си срещу престъпността и наскоро залови 613 килограма кокаин и разби голяма групировка за трафик на канабис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика