Трима задържани за трафик на хора, мигранти им плащали между 3000 и 4500 евро за превеждане през границата

OFFNews 26 януари 2024 в 14:39 2213 0

112

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Полиция

Трима души са задържани и са им повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, занимавала се с трафик на хора, съобщиха от МВР. 

​Замесените са установени по време на специализирана операция под ръководството на Окръжната прокуратура в Бургас.

Разследването по случая е започнало още през 2022 г. Специализираната операция е проведена на 19 януари 2024 г. Извършени са претърсвани. Иззети са документи, мобилни телефони, ползвани от участниците за комуникация и подаване на координати през мобилните приложения за криптирана връзка и бележки.

Групата е действала по добре отработена схема. Нелегалните мигранти, основно сирийски граждани, са били прехвърляни през турско-българската граница в района на Бургас, след което се извеждали до предварително определени точки в близост до морския град.

Впоследствие, с осигурен транспорт чужденците – по групи от 15 до 30 човека, били откарвани до столицата, където за известно време били настанявани в квартири с осигурена храна, а след това се организирало нелегалното им превеждане през българо-сръбската граница.

За осигуряване на безпроблемното превозване по маршрута, организираната престъпна група е използвала „отцепващи" автомобили. За всичко това всеки от мигрантите заплащал около 3000 - 4500 евро, като през времето цените са се променяли.

Установени са няколко случая на задържани мигранти на територията на страната, свързани с дейността на престъпната група.

Работата по образуваното по случая досъдебно производство продължава под ръководството на прокуратурата. След 24-часовото задържане на тримата участници в престъпната схема, на двама от тях Окръжна прокуратура-Бургас е повдигнала обвинения и им е наложила мерки за неотклонение „задържане под стража" и „подписка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!