Сайт продавал незаконно учебници за ВУЗ срещу по-малко пари и вирус в компютъра

OFFNews 21 септември 2023 в 10:45 2261 0

Началната страница на спрения сайт вече изглежда така.

Снимка Скрийншот

Началната страница на спрения сайт вече изглежда така.

Сайт, разпространяващ учебници за подготовка по различни университетски специалности без заплащане на авторските им права, спря дирекция "Киберпрестъпност" към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в координация с Европол и под ръководството на Софийската районна прокуратура, съобщи Министерството на вътрешните работи (МВР).

Сайтът е https://www.7print.bg/ и в момента цялото му съдържание е недостъпно. На началната му страница се изписва текст, указващ прекратяването дейността поради установена престъпна дейност, свързана с нарушаване на правата върху обекти на интелектуалната собственост.

Сайтът е спрян вчера.

Собственикът му е установен.

Сайтът е продавал копия на учебници и книги на занижени цени без съгласието на авторите и издателите им. Те се разпространявали чрез сайта и чрез няколко копирни центъра в София. Става въпрос за над 13 хил. произведения.

Ползвайки сайта, потребителите са заразявали компютърните си системи със зловреден софтуер - пишат още от МВР в съобщението си до медиите.

Иззети са документи и дигитални устройства, чрез които се е осъществявало незаконното препредаване.

Операцията е осъществена в координация с Европол в рамките на ЕMPACT (програма за мултидисциплинарно и многоведомствено оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво ЕС с приоритетна дейност по борба и разрушаване на престъпни мрежи и престъпни дейности на индивидуални предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуална собственост, ръководена от България).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша