Една от най-големите лизингови компании укрила 6 млн. лв. ДДС и не декларирала 30 млн. лв. оборот

При разкриването на схемата за данъчни измами са претърсени десетки адреси в 6 града

OFFNews 20 ноември 2023 в 12:42 21844 2

Схемата

Снимка Стопкадър

Схемата

Една от най-големите лизингови компании у нас е част от мащабната схема за данъчни измами, разкрита от МВР, НАП и прокуратурата. Само за година дружеството укрило 6 млн. лв. ДДС и не е декларирало 30 млн. лева оборот.

Това стана ясно от брифинг на зам.-главният прокурор Мария Павлова, директора на ГДБОП Явор Серафимов, главния секретар на МВР Живко Коцев, Чавдар Пастованов - прокурор на Софийска градска прокуратура, и представители на НАП. 

В схемата участва и голяма верига от кухи фирми.

Претърсени са десетки адреси в шест града - София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян. Част от адресите са на счетоводни кантори. 

Иззети са тефтери, компютри и са разпитани 28 души, посочи главният секретар на МВР Живко Коцев.

Фирмите са успели да укрият ДДС при внос на луксозни коли. Освен това неправомерно е приспаднат данъчен кредит. 

В схемата са участвали няколко дружества. Целта била да не бъде платен ДДС, като сделките били с чужденци. Правени са фиктивни сделки за стоки и услуги.

Колите били придобивани от фирми в Европейския съюз и са декларирани като собственост на "кухите фирми", като по този начин не е внасян ДДС. Автомобили са внасяни втора ръка, предимно от три държави в Западна Европа.

Когато колите влизали в България, директно са продавани на краен клиент. При сделките всеки клиент е платил 20 процента на вносителя. Той обаче превеждал парите на друга фирма, която също участвала по веригата. Дружествата, получавали 20-те процента, нямат капитал. По този начин в държавата не е внасян дължимият налог.

В схемата са ползвани скъпи коли и товарни автомобили. Те са продавани в София, Пловдив, Варна и Бургас, а счетоводните дружества, обслужвали тази схема, са от Костинброд и Троян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

gale

22.11 2023 в 12:07

Динозавър, прав си! Те, тези работи са държавна тайна или както е по-популярно класифицирана информация! Представям си аз ако укрия нЕкакви 1000 лева какво ще ми се случи?!

3251

1

динозавър

20.11 2023 в 13:53

Подозирам, че фирмата е държавна тайна.
 
X

Да помогнем на украинските деца!