Двама са задържани за купуване на гласове в Роман (обновена)

OFFNews 02 ноември 2023 в 13:03 1695 0

Снимка БГНЕС

Двама души са задържани за купуване на гласове в Роман, предаде БНТ. Мъжете са признали за престъплението.

Междувременно се провежда протест заради съмнения за купен вот и манипулации при провеждането на изборите. В Роман е преизбран досегашния кмет. Местните обаче настояват за касиране на вота, тъй като е имало регистрации на хора, които не са от региона.

Според тях кметът Валери Ролански, който спечели трети мандат, е избран нечестно.

Два дни преди изборите - на 27-ми, петък - бяха заловени души за купуване на гласове. В тях е открит списък с имената на 83-ма души.

Част от хората в списъка са си признали, че са получили пари. 

"Тези хора, които са купували гласове, са освободени и са си тук - на свобода", заяви Детелина Делева, съорганизатор на протеста.

По думите ѝ няма как в едно от селата, в което живеят по постоянен адрес 140 души, в избирателния списък да са 257 и да гласуват. Според Делева има записи, на които се виждат бусове, превозващи хора на изборите. 

Междувременно 35-годишен мъж е задържан в Дупница за купуване на гласове. От Областната дирекция на МВР в Кюстендил съобщиха, че е постъпил сигнал от жител, който заявил, че са му предложени пари, за да упражни правото си на глас в полза на конкретен кандидат за общински съветник.

Щаб за купуване на гласове и търговия с вот е разкрит в кюстендилското с. Слокощица. Иззети са лаптоп, списъци с имена, разпределения по секции и пари. 

Полицейската операция е от тази сутрин, предаде БНР. 

"Наши екипи извършиха проверка на пет адреса, като на един от адресите в село Слокощица бяха и открити, и иззети записки за определени политически сили, очаквани резултати по секции, мобилни телефони и лаптопи. Има и списъци. Образувани са три бързи полицейски производства, като всичките ни действия са под надзора на Районна прокуратура - Кюстендил и се съгласуват със съответния дежурен прокурор", каза директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Венцислав Григоров.

Установени са и други нарушения и купуване на гласове от първия тур в Дупница.

"Работата ни до момента е свързана с 38 случая, по осем от които има образувани досъдебни производства. Вчера в районно управление Дупница беше задържан 35-годишен мъж за нарушаване на изборното законодателство и предлагане на парична сума за опорочаване на изборния резултат. Става дума за сумата от 1800 лева за общински съветници, не за един глас - сумарно", уточни Григоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!