Двама полицаи са временно отстранени след гонката в Стара Загора

Бившият републикански шампион по борба Пламен Пенев е лежал в психиатрия и е бил на специален режим на работа

OFFNews 04 януари 2024 в 18:25 2501 1

сграда

Снимка МВР

Сградата на МВР в София.

Двама полицаи от Стара Загора са временно отстранени от длъжност заради преследването, завършило със смъртта на 58-годишния бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев, съобщават от МВР.

Заради случая от 30 декември 2023 г. в ОДМВР–Стара Загора са разпоредени две проверки. На база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина в днешния ден бяха образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители. Младшите инспектори от Първо и Второ РУ в града ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките, уточняват от вътрешното ведомство.

Дъщерята на загиналия при полицейската гонка Пламен Пенев разказа, че той не е бил конфликтна личност, склонна към агресия и не е носил оръжие. И обвини органите на реда, че са пребили баща й. Междувременно обаче стана ясно, че той е бил принудително настаняван в психиатрия през 2022 г. и оттогава е работил на специален режим. На този фон от синдикалната федерация на служителите на МВР призоваха за спешна реформа от страна на МВР, посочва БНТ.

Семейството на Пламен Пенев все още търси отговор на въпроса какво точно се е случило. Той често посещавал въпросната бензиностанция, където пиел кафе и разхождал кучето си, тъй като живеел наблизо. 

"Баща ми е добър човек. Той избягва всякакви конфликтни предпоставки. Нямаме обяснение за действията на полицаите. Аз не знам дали целта на баща ми е била да избяга от тях или да се прибере. Може само да предлагаме. От всички свидетелски кадри ние агресия и жестокост виждаме само от полицаите. Никъде от баща ни", каза Борислава Пенева.

Според адвоката на семейството сигналът, подаден на 112, трябва да се огласи, за да се разбере истината около случилото се.

"За мен основният въпрос е защо не се огласява сигналът към телефон 112. Ако имаме текста на разговора, който е проведен, може да кажем дали някой се е оплакал, че е заплашван с нож", коментира защитникът Емануил Йорданов.

Зам.-шефът на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов пък обясни, че полицаите са имали боди камери и оттам също ще има информация. От СФСМВР са убедени, че колегите им не са има ли за цел подобен край.

"Много се надявам този нормативен нихилизъм да не се изпълняват разпореждания на полицията да спре, защото всеки път, когато това се случи, оставяме нещата на случайността. При една гонка винаги съществува елемента на случайността", коментира още Илия Кузманов.

Шампионът по борба Пламен Пенев се е лекувал, разказва дъщеря му Борислава, без да уточнява обаче каква е била поставената диагноза. Семейството му отхвърля версията във фаталната нощ той да е бил неадекватен. Според редица издания диагнозата му е била параноидна шизофрения.

"Той си има лечение. Взима си медикаменти. Самото нещо, че баща ни спира на червен светофар. Той избягва и удара на патрулката. Според вас на кого състоянието е стабилно и на кого не. Девет патрулки организират срещу един невъоръжен. Беззащитен", казва Борислава Пенева, цитирана от БНТ.

Оказва се, че загиналият след гонката с полицията е бил настаняван принудително в психиатрия. Пенев е работил като вулканизатор в рудник "Трояново" на Мини Марица-Изток. По сигнал на неговите колеги в края на 2022 г. е откаран принудително в болница.

"Държа се неадекватно. След това аз съм изпратил медицински екип с линейка. Той отказа да се качи и сме сигнализирали полицията. Те съдействаха, качиха го в полицейската кола и го закараха в психиатиричната клиника в Раднево", обясни управителят на рудник "Трояново-Север" Стойко Башалов.

Пенев престоял два месеца в психиатрията. След това се върнал на работа. Работодателят му твърди, че е сезирал институциите.

"Дадоха ни отговор, че лицето е работоспособно и не е за освидетелстване с ТЕЛК", допълни Башалов.

Пенев останал на работа като преминал на специален план заради психичното му състояние. Трябвало да работи винаги в екип и без достъп до инструменти.

"Всички работници го знаят, че има психични отклонения. Има моменти, в които не си пие лекарствата и си говори сам, но те са свикнали с това", подчерта Стойко Башалов.

Според синдикатите случаят в Стара Загора показва, че трябва спешна реформа в МВР от страна на парламента по отношение на визията за стратегията за сигурност и надграждането на полицейската подготовка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

1

Владè

04.01 2024 в 23:59

Аууууууу язък за другарите. И Руменша радофф май се прави на ударен ( на-ли им е длужникгт на другарите милиционери , щото покриха отеца , като мачкашв хора с помощни средства и специални потребности и не се каза нищо за алкохолен тест). Язък за заплатката , язък за протеста синдикален, язък за плаща и ножето. За месец ,два нема да има "пръжолки" ...другари. Паразити.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика