Акушерката от "Софиямед" се е опитала да удуши новороденото

OFFNews 24 април 2015 в 08:22 13057 13

Емилия Ковачева се е опитала да удуши новороденото, коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия. Това станало ясно от камерите, заснели действията на акушерката от "Софиямед".

От записите също така се вижда, че към останалите бебета Ковачева се е отнасяла мило. По незнайни причини обаче към новородената Никол тя показала агресивно отношение и "меко казано грубо насилие". 

Акушерката е пребила новороденото около 02:00 часа през нощта, когато е трябвало да нахрани бебетата. По това време в отделението е имало 8 новородени. 

От "Софиямед", където е станал инцидента, коментират, че никога не е имало оплаквания от Ковачева. "Тя винаги е показвала висок професионализъм и всеотдайност към професионалните отношения."

Колеги на акушерката, пребила бебето, са изненадани от случилото се и определят Емилия Ковачева като "златна жена". Майки на деца, раждали при акушерката, също са истински учудени от поведението й. 

От болницата са категорични, че в деня на инцидента поведението на Ковачева не е било различно от обикновено и нищо не е подсказвало, че може да покаже агресия. 

Веднага след случилото се малката Никол е откарана в реанимацията в болница „Токуда". Там бебето е прието с мозъчен оток, мозъчен кръвоизлив и черепно мозъчна травма.

Никол вече е в стабилно състояние, диша самостоятелно и в рамките на 48 часа мозъчният оток е преодолян. "Остава битката за всеки прогрес по отношение на неговото здраве и качество на живот", коментират от "Токуда". 

"Родителите са изключително мобилизирани и интелигентни. Детето е под постоянното наблюдение на огромен екип от лекари. Би било спекулативно да се каже колко време ще остане в болницата - колкото е необходимо", допълниха от болницата пред bTV.

Етичната комисия на Българска асоциация на специалистите по здравни грижи ще се самосезира, ако не бъде подаден сигнал, и ще отнеме правата на акушерката Емилия Ковачева, съобщи председателят на асоциацията Милка Василева.

Емилия Ковачева е на 40 г. и има две дъщери. През 2001 г. остава вдовица и оттогава гледа децата си сама. Преди година Ковачева се преместила от Самоков в София. Тя е акушерка от около 20 години, а в "Софиямед" работи от година.

Емилия Ковачева е арестувана и срещу нея е повдигнато обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика