20 полицаи анулирали незаконно фишове и глоби за 70 000 лева

Рени Петрова 27 април 2022 в 11:59 6200 1

Началникът на "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев

Над 20 служители на Главна дирекция "Национална полиция" са анулирали незаконно фишове и глоби за нарушение на правилата на пътя, заяви на брифинг началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДНП Калоян Драганов.

Установената щета на бюджета към момента е за 70 000 лв.

От ГДНП съобщиха, че служителите са използвали собствените си пароли, за да отбележат като разплатени наложени глоби за нарушения, заснети чрез камерите на МВР. Парите за глобите обаче не са били реално разплатени.

Установени са и неправомерно анулирани електронни фишове от служители, които са нямали права за това. Има и случаи на издаване на електронен фиш за превишаване на скоростта на движение над 50 км./ч., което е незаконно и смекчава предвиденото наказание в този случай.

Образувано е дисциплинарно производство срещу отговорните служители. По случая е образувана преписка, изпратена на Софийска градска прокуратура.

Началникът на "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев обясни, че при други проверки са констатирани няколко случая с извършени нарушения с регистрацията на автомобили, които нанасят щети на застрахователните компании. За "услугата" служители на МВР са взимали суми от 300 лв. до 1000 лв. чрез посредници.

"Някои служители са излезли в дългосрочен отпуск - над 6 месеца. "Правят им" се повторно операции, за да избегнат обвиненията", заяви комисар Тенев.  

По думите му на МВР се оказва натиск, за да се дискредитират разследващите от страна на уличените служители, участвали в корупционните схеми.

"Заплахите ще продължат, но ние няма да се поддаваме и няма да спрем. Решили сме да чистим до дъно, но не може държавния отдел за регистрация в КАТ да се обърне на частно дружество за регистрация на всякакви простотии. И танк да бяха докарали, щяха да го регистрират. И тези нарушения сме ги установили само за изминалите две години", каза Тенчо Тенев.

Комисарят добави, че "напрежението" идва, защото секват определени парични потоци. 

За ударения турски шофьор на магистрала "Тракия" директорът на СДВР старши комисар Калоян Милтенов каза, че поведението на полицаите е неетично и неморално. Двамата служители на МВР са дали обяснения по случая, които не съответстват на видеоматериала. След разпита им и двамата са излезли в дълъг болничен. 

Стана ясно, че издадените актове и фишове през почивните дни са над 12 000, като акцията на МВР продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

27.04 2022 в 12:40

Това не са полицаи, а милиционери! Учени не да защитават граждани, а да крадат от тях. "Роднина, милиционер.." Наследство от НРБ на СССР
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков