15 души обгазени с амоняк, животът на трима в опасност

Юлиан Христов 16 декември 2011 в 11:57 2714 0

Двама мъже и жена са с опасност за живота след обгазяването. Снимка: Дарик
Двама мъже и жена са с опасност за живота след обгазяването. Снимка: Дарик

15 души пострадаха при изтичане на около 100 литра амоняк в млекопреработвателно предприятие в промишлената зона на град Елена, съобщиха от пресцентъра на МВР.  Осем са в болница. Трима от тях - с опасност за живота.

Аварията е станала, след като камион се блъснал в тръбопровод, захранващ хладилната инсталация в двора на мандрата. Вдигнал се отровен облак, пострадалите са били близо до мястото на аварията.

Сигналът е подаден към 9 часа тази сутрин на тел. 112. Пристигналите спасителни екипи спрели теча и облели с вода.

Всички пострадали са минали през прегледи и изследвания в болницата във Велико Търново, съобщи директорът й д-р Людмил Гецов.

Тримата с опасност за живота са двама мъже и една жена. В реанимация са. Имат изгаряния на лигавицата на устната кухина и трахеята, както и белодробни отоци. При инцидента жената е паднала от високо и е получила контузия на главата, заради която е била известно време в безсъзнание. Един от пострадалите мъже е бил опериран, заради сериозни изгаряния по ръката. И тримата са в съзнание, едвам говорят. Лекарите са в готовност да ги постави на командно дишане в случай на нужда. Ще останат в болница поне няколко седмици. Другите петима работници са в по-добро състояние. Двама са настанени в очното отделение, двама в неврохирургията, един - във Втора хирургия. Всички пострадали са консултирани с невролог, офталмолог и специалист по уши, нос и гърло.

Направени са замервания на място. Няма нанесени щети на околната среда, успокоиха от общинската администрация на града.

В мандрата работят около 100 души, информираха от Инспекцията по труда във Велико Търново. Експертите започват проверка за условията на безопасност. Амонякът е задушлив газ, който, вдишан в по-големи количества, причинява белодробен оток.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews