Народният театър връчи на Филип Арно и посмъртно на Марта Коание Отличие за принос към развитието на театъра

OFFNews 30 април 2024 в 18:41 2054 0

Народният театър връчи на Филип Арно и посмъртно на Марта Коание Отличие за принос към развитието на театъра

Снимка Народният театър връчи на Филип Арно и посмъртно на Марта Коание Отличие за принос към развитието на театъра

Народният театър връчи на Филип Арно и посмъртно на Марта Коание Отличие за принос към развитието на театъра

По случай 83-я рожден ден на „световния посланик на театъра“ Филип Арно Народният театър му връчи Отличие за принос към развитието на театъра и театралното изкуство в България. Отличена за приноса си посмъртно беше и Марта Коание, дългогодишен директор и почетен президент на американския център на Международния театрален институт (ITI), съобщават от първата ни трупа.

От 1974 г. Филип Арно и Марта Коание работят в тясно сътрудничество, допринасяйки съществено за развитието на културния диалог и взаимодействие между театъра в САЩ и Европа, като голяма част от усилията им са насочени към Централна и Източна Европа.

Марта Коание е удостоена с награда „Тони“ за своята над 50-годишна работа за изграждането на трайни връзки между театралните професионалисти от цял свят, а Филип Арно е обявен за „световен посланик на театъра“ от Международния театрален институт. Носител е и на награда „Розамонд Гилдер“ от американския център на ITI, a през 2014 г. получава полската награда „Адам Мицкевич“, както и Ордена на Полша за постижения в културата.
През 1991 г. Арно основава Центъра за международно развитие на театъра (CITD). Едни от най-скорошните и разпознаваеми проекти на ръководената от него организация са международните инициативи за четене на пиеси от Беларус и Украйна, превърнали се в глобални движения за солидарност. През 2020 г., заедно с Джон Фрийдман, Арно инициира четения на пиесата на Андрей Курейчик „Унизените.Беларус“. Година по-късно тя е преведена на 21 езика и са организирани над 130 четения в 100 различни пространства в 30 държави. В България пиесата е поставена от Явор Гърдев изцяло онлайн с трупата на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

През 2022 г. те дават начало и на международното движение за превод и организиране на четения на съвременна украинска драматургия. Днес платформата на проекта съдържа 253 украински текста и вече са организирани над 250 четения по цял свят.

Арно гостува за пръв път в България като член на делегацията на американския център на ITI по време на конгреса на института в София през 1979 г. Съвместно с Коание и ITI организира два фестивала в Балтимор: „Фестивал на новия театър“ (1976 г.) и фестивала „Театъра на нациите“ (1986 г.), в чиято селекция е спектакълът на Народния театър „Ретро“ от Александър Галин, с режисьор Димитрина Гюрова. Особената заслуга на Арно и Коание за гостуването на Народния театър се състои в това, че както казва Коание: „да поканиш който и да е не-англоезичен театър в Америка граничи с невъзможното“.

Както разказва в статията си във в. Култура по повод кончината на Марта Коание проф. Васил Стефанов, в Балтимор спектакълът „Ретро“ се играе три вечери в ръководения от Филип Арно „Тиътър Проджект“. Представленията са без превод на английски, но двамата домакини представят театъра и артистите на публиката, а след това във в. „Балтимор Сън“ излиза възторжена статия от Джери Флойд със заглавие „Ретро“: изпълнение, прехвърлило езиковата бариера“.

Освен значителния принос на Марта Коание (1933 – 2016) за първото турне на Народния театър в САЩ, тя допринася и за гостуването на американския драматург Едуард Олби в България през 2015 г. по повод началото на репетициите на спектакъла „Козата, или коя е Силвия“ от Едуард Олби на режисьора Явор Гърдев, игран над 250 пъти на Камерна сцена в Народния театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови