Ексклузивно Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Евровизия разтресена от скандал часове преди финала - изгониха холандския изпълнител

Мая Младенова 11 май 2024 в 16:55 8751 2

Йост Клейн

Снимка Getty Images

Йост Клейн (в средата) в Малмьо

Представителят на Нидерландия на "Евровизия" Йост Клайн бе дисквалифициран часове преди големия финал в безпрецедентен ход на организаторите - Европейският съюз за радио и телевизия (EBU). Като причина за решението EBU посочва "инцидент", който шведската полиция разследва. Финалът на "Евровизия" се провежда тази вечер в шведския град Малмьо.

Новината за минути обиколи европейските и световни медии.

Съобщава се, че Клейн е дисквалифициран заради инцидент с жена от екипа на събитието, без да се посочват детайли. Затова EBU смята, че "няма да е подходящо той да участва в конкурса".

Холандската телевизия Avrtotros нарече изключването на изпълнителя "непропорционално" (на провинението).

Клайн трябваше да се състезава с песента "Europapa" и бе сред фаворитите в песенния конкурс.

Още в петък се появиха съмнения за дисквалифицирането на 26-годишния артист. 

Реквизитът на Клайн бил поставен на сцената в зала "Малмьо арена", когато мениджърът на продукцията заявил, че трябва да бъде премахнат. След това песента му била пропусната без обяснение и на негово място излязъл израелската участничка Еден Голан, който е следващият поред.

По-късно Европейският съюз за радио и телевизия (EBU) излезе с изявление, в което се казва, че „разследва инцидент, за който ни беше съобщено, че включва холандския изпълнител“.

Днес шведската полиция потвърди, че е разследвала сигнал за "незаконни заплахи" на "Малмьо арена" след полуфинала в четвъртък. След приключване на разследването то е било предадено на прокурор.

Така финалът ще се проведе с 25 вместо с 26 участници.

За пръв път участник е дисквалифициран преди самото шоу.

Тазгодишният конкурс бе белязан от напрежение заради призиви участието на Израел да бъде бойкотирано. Преди полуфинала на 9 май хиляди пропалестински демонстранти излязоха на улиците в Малмьо.

И тази вечер се очаква те да демонстрират в града.

В големия финал ще участват Швеция, Украйна, Германия, Люксембург, Израел, Литва, Испания, Естония, Ирландия, Латвия, Гърция, Великобритания, Норвегия, Италия, Сърбия, Финландия, Португалия, Армения, Кипър, Швейцария, Словения, Хърватия, Грузия, Франция и Австрия.

Тази година България не участва в "Евровизия".

Финала може да гледате в Youtube канала на конкурса от 22 ч. българско време в събота, 11 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

12.05 2024 в 06:58

Може би Клейн е подсвирнал от възхищение след некоя убавица показваща чаровни крака.
В днешно време това стига...

145

1

Far Rider

11.05 2024 в 21:46

Отдавна това състезание е загубило авторитет и интереса към него е основно в източно европейските страни от зоната на Балканите. Към това да добавим, че участвуват държави които не са в Европа. Нито като географско местоположение, нито като култура. Пример: Азърбейджан! От доста време не се препредава в повечето западни телевизии. А Чехия официално напусна състезанието още преди 5 години. Остава само душевният онанизъм на някои "културтрегери".