И Краси Анев влезе в масовия старт, Мартен Фуркад грабна 12-а световна титла

OFFNews 19 февруари 2020 в 17:45 4440 0

Снимка biathlon.bg

Красимир Анев записа най-добрия български резултат в класическата дисциплина на 20 километра. Това се случи в днешното състезание от световното първенство в Антхолц-Антерселва (Италия).

Анев сбърка два пъти при четирите си посещения на стрелбището и финишира на 18-та позиция. След доброто си представяне на шампионата, българинът се класира и за неделния масов старт на 15 километра. В масовия старт при жените пък ще участва Милена Тодорова. Така България ще има за първи път представители в елитната дисциплина на световни първенства и в двата пола, като това не се е случвало дори в стартове за Световната купа.

Иначе суперзвездата в биатлона Мартен Фуркад спечели 12-а световна титла в кариерата си. Французинът допусна само една грешка в стрелбата, в последния си 20-и изстрел, но си страхотно темпо по трасето и записа убедителен успех, като по този начин стигна до рекордна четвърта титла в най-старата дисциплина в биатлона. За Фуркад това е златен медал от седмо световно първенство, като той вече има общо 27 медала от шампионати на планетата.

Фаворитът Йоханес Тингнес Бьо от Норвегия допусна две грешки и завърши на второ място, на 57 секунди зад победителя, като по този начин спечели трети медал от първенството (титла в смесената щафета 4х6 и сребро в преследването). На трета позиция днес се нареди австриецът Доминик Ландертингер, който също допусна единствената си грешка при последния си изстрел.

Спортист №1 на България за 2019 година Владимир Илиев направи седем пропуска на огневия рубеж и изостана със 7:07,3 минути от Фуркад, за да заеме 54-ата позиция. Все пак той успя да си осигури участие в масовия старт. С по шест грешки Антон Синапов е 69-и, а Димитър Герджиков е на 77-о място.

Състезанието е валидно и за Световната купа. Седемкратният носител на Кристалния глобус Мартен Фуркад е лидер в генералното класиране след 16 от 24 състезания със 752 точки, следван от сънародника си Кентен Фийон-Мейе с 658 точки и Йоханес Тингес Бьо с 630 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови