Зам.-здравният министър Златанов: Може и учителите да тестват учениците, ще го обсъдим

С многото тествания излиза скритата заболеваемост. Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, каза зам.-здравният министър

OFFNews 27 октомври 2021 в 09:57 3031 0

Снимка Архив/БТА

"Засега не отпада идеята децата от 1 до 4 клас да се върнат присъствено, ако се създаде една добра и безопасна среда в училище. Тук е важно да се видят възможностите да се правят тестове на учениците. Може и учителите да ги правят тестовете и тези неща ги обсъдим с тях. Нагласата в момента е да се върнат по-скоро учениците от долните класове",  каза пред БНР заместник-здравният министър Александър Златанов.

„Ако продължим следващите дни с това темпо и се очертае едно високо плато, може би няма да влезем локдаун, но ако ситуацията продължи да ескалира – повече заразени, повече приети в болница, неминуемо ще се стигне и до локдаун, което е и последната мярка“, каза той.

Златанов обясни, че нещата се следят в динамика и решение ще бъде взето на базата на данните. Той не конкретизира точна цифра на хора в болница, защото се следят много параметри - тествани, ваксинирани, капацитет на болниците.

Сега с тези много тествания излиза скритата заболеваемост. А резултатът на тези хора, които сега се тестват, ако е положителен, веднага се качва в единната информационна система, а те се карантинират, заяви Златанов.

По думите му натискът върху контролиращите органи в момента е огромен, но се пренасочва ресурс. Здравните инспекции наемат доброволци. Имаме над 150 човека в системата на РЗИ, които са извън щата и те сега се включват.

"В момента е трудно да се определи в пика ли сме на вълната или слизаме, но се надявам ние да сме точно около пика и това да е най-тежкият момент на пандемията и да го преодолеем", посочи още Златанов.

По думите му никой не упражнява натиск да не се обявява локдаун:

"Президентът е доста загрижен и мисля, че се опитва да ни насърчи да направим необходимото по отношение на мерките. Министъра на здравеопазването също. А иначе засега мерките са достатъчни и смятам да преминем през тази буря."

Във връзка с това, че БЛС сезира ДАНС и АДФИ, Златанов заяви:

"Вчера се разрази леко раздут и изкуствен скандал за разпределението на парите на НЗОК. Аз мисля, че това е малко изкуствена драма. Няма такава. И вчера направих анализ - няма такова нещо. Днес имаме и Надзорен съвет на НЗОК, за да видим има ли причини за скандала. Има някаква изнервеност на ръководството на БЛС. То как би могло да обясни, че на последното заседание на НС на НЗОК се взе решение парите в излишък да се разпределят на лечебните заведения, които са разкрили над 10 на сто легла за COVID-19 от общия капацитет на леглата в болницата. Това е една добра стъпка за тях, заради повишените им разходи", заяви Златанов.

По думите на Златанов става дума за 35 млн. лв. допълнителни и справедливо разпределени средства след решение на целия Надзор на НЗОК.

"Сега от БЛС не подписват НРД, за да могат болниците да си получат парите", поясни още Александър Златанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови