Жители на кюстендилски села нямат достъп до медицинска помощ

OFFNews 15 януари 2024 в 10:04 546 0

жител

Снимка Скрийншот

Жители на Драговищица, Кюстендилско

Липса на лекари и ограничен достъп до медицинска помощ имат жителите на няколко отдалечени населени места в Кюстендилско. Едно медицинско лице, обслужва 6 населени места с около 800 човека.

"На 29 октомври направих инфаркт, изписвайки ме на 4 ноември бях много притеснена, защото се оказа, че лекарят няма да бъде на място при нас. Налагаше се да пътувам до Кюстендил. Бях потресена, има много неуредици в здравната система. В селото има много възрастни и болни хора. Има и такива, които са слепи. Трябва ни лекар", казва местна жителка.

От три години и половина обслужвам този район. Преустанових идването си от 1 ноември 2023 г., когато средствата за труднодостъпни отдалечени региони бяха спрени. Това създаде огромен дискомфорт на всички жители на това село и сателитните села. Освен мен на тази територия друго медицинско лице няма. Започнахме да търсим други решения, защото от 1 септември 2023 г. влезе в сила анексът към Националния рамков договор между БЛС и НЗОК, с който се промениха параметрите за отделеченост на едно място, които бяха в сила от 20 години. Критерият за отдалеченост стана от 10 на 15 км, а село Драговищица е на 13 км. от областния град. Отпаднаха и множество други села, разказва д-р Румен Алексов.

В търсене на решение общината поема разходите за д-р Алексов и още един лекар. 

"Това е временно решение. Когато се правят такива промени трябва да се има предвид, че зад тези решения стоят живи хора. Трябва да се съглусуват с местната власт, така се правят нещата, че малките населени места обезлюдяват, коментира Огнян Атанасов - кмет на община Кюстендил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!