Жените с ниско кръвно по-рядко страдат от миоми, твърдят учени

OFFNews 17 април 2024 в 13:43 936 0

кръвно налягане

Снимка Pixabay

Кръвно налягане

Изследване установи, че контролирането на кръвното налягане може да бъде от решаващо значение за жените за предотвратяване на миома на матката, предаде ЮПИ.

Миомите или още фибромите на матката са доброкачествени, но болезнени тумори. Те засягат до 80% от жените на възраст над 50 години. Могат да предизвикат болка и кървене, но засега не са известни средства за предотвратяването им.

В проучването са наблюдавани жени на средна възраст в продължение на 17 години. Резултатите сочат, че вероятността да развият тези болезнени образувания е с 37% по-малка, ако лекуват високото си кръвно налягане.

От друга страна „пациентите с новопоявила се хипертония са с 45% по-висок риск от новооткрити миоми“, установил екипът, ръководен от Сузана Митро, научен сътрудник в консорциума за здравни грижи Kaiser Permanente в Оукланд, Калифорния.

Резултатите са публикувани в изданието на Американската медицинска асоциация JAMA Network Open. Екипът на Сузана Митро анализира данни от 1996-2013 г. за 2570 жени от САЩ, на възраст от 45 години и нагоре. Всички тези жени не са имали предишни случаи на фибромиоми, но през следващите 17 години 20% от тях са получили такава диагноза.

Освен това, кръвното налягане на жените също е проследявано в течение на времето. Изследователите откриват силна връзка между него и вероятността за поява на миоми.

„Рискът от поява на миоми е с 19% по-висок за лицата с недиагностицирана и нелекувана хипертония. Докато при тези с лекувана рискът е с 20% по-нисък“, съобщава екипитът на Митро.

Жените, които приемат медикаменти за разширяване на кръвоносните съдове, намаляват риска от развитие на доброкачествени тумори на матката с 48%.

Точните връзки между кръвното налягане и риска от поява на миоми не е ясен.

„Ако асоциациите са причинно-следствени, употребата на антихипертензивни медикаменти, когато е показано, може да представлява възможност за предотвратяване на развитието на миоми на този високорисков жизнен етап“, твърдят изследователите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата