Желаещите да се ваксинират да се обадят, да не чакат някой да ги покани

Ако семейната практика разполага с повече от един вид ваксина, ще може да се избира, каза доц. Любомир Киров

OFFNews 29 януари 2021 в 10:57 1892 0

"Пациентите, които желаят да се ваксинират, да ни се обадят, да не чакат някой да ги покани, да ги търси. Това е изключително трудно и не е ефективно", каза по БНТ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

Според него ще е най-добре и най-удобно личните лекари да правят тази ваксина. По думите му, тя не изисква толкова специални условия за съхранение и всички практики разполагат с хладилници.

"Семейните лекари извършваме над 90 и повече процента от имунизацията в България. От наша страна нещата са налице организационно. Оттук нататък топката е в ръцете на нашите пациенти", потвърди той. 

Доц Киров обясни, че краен срок за записване няма. Тези списъци бяха една преувеличена мярка - заяви той и уточни, че те са за улеснение на лекарите, за да се ориентират и да знаят как да си организират практиката.

"Бройката, която ориентировъчно събираме, ще ни помогне за логистиката - този общ брой ваксини да бъдат доставени в близост до нашите амбулатории", допълни доц. Киров.

Всеки, който желае, ще бъде ваксиниран съобразно наличните количества. Няма да се ваксинират определени групи приоритетно, обясни още лекарят и допълни, че ако практиката разполага с повече от един вид ваксина, пациентът ще може да избира.

Доц. Киров каза още, че се обсъжда хората, които нямат възможност да се ваксинират при личния си лекар, да могат да направят това при друг, ако са здравноосигурени. Освен това съществуват и други възможности - ваксинационни центрове в лечебните заведения и районните здравни служби.

Според него няма общопрактикуващ лекар, който да не може да направи организация на имунизациите, но някои от колегите му биха могли да се въздържат по други причини.

Ваксинират се здрави хора, затова те не могат да бъдат сред болни, носенето на предпазни средства е най-важното нещо, когато се отива при лекар. Добрата комуникация между лекар и пациент е изключително необходима", допълни доц. Любомир Киров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews