Здравословното хранене съкращава риска от рак до 40%

OFFNews 14 октомври 2019 в 11:00 7732 0

Снимка Pixabay

Експертите от Световния фонд за изследване на рака (WCRF) публикуваха изследване, според което включването на пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове и бобови култури в ежедневното хранене може да намали риска от онкологично заболяване с 30-40%, съобщава Medik Forum.

Една от констатациите в последния доклад на Световния фонд за изследване на рака е, че наднорменото тегло скоро ще измести тютюнопушенето от първото място сред рисковите фактори за поява на онкозаболяване.

Учените от WCRF твърдят, че затлъстяването е причина за развитието на 12 вида рак – с пет повече, отколкото през 2007 година, когато са издали първите си препоръки по профилактика на животозастрашаващото заболяване.

По техни данни със затлъстяването са свързани ракът на дебелото черво, на стомаха, на млечната жлеза, на устната кухина и гърлото, на хранопровода, на задстомашната жлеза, бъбреците, простатата, яйчниците, на шийката на матката.

Експертите не посочват конкретни хранителни продукти, по думите им храненето влияе комплексно, като част от начина на живот.

Пушенето, прекалената употреба на алкохол и отсъствието на двигателна активност взаимодействат с хранителните навици, които включват потреблението на твърде много сол, захар, мазнини, червено месо, рафинирани храни и калории, отбелязват специалистите. Те са разработили програма, която засяга пет аспекта на храненето:

Повече здравословни храни. Препоръчва се консумацията на пълнозърнести продукти, зеленчуци, плодове и бобови култури. Добре е да се включат поне 400 г зеленчуци дневно, като при всяко хранене е добре да има пълнозърнести продукти и бобови култури. Според тях 30 грама храни, съдържащи фибри, на хранене са пряка защита от рак на дебелото черво.

По-малко фастфуд. Консумацията на такива храни трябва да бъде сведена от минимум, тъй като те са богати на мазнини, захар и нишесте. Препоръчва се консумацията на по-малко готови храни, сладкиши и тестени изделия.

По-малко червено месо и колбаси. Говеждото, свинското, шунката, колбасите не бива да превишават три порции седмично. Това количество отговаря на 350-500 г. Особено важно е да се ограничи хапването на преработено месо.

Без газирани и други сладки напитки. Безалкохолните напитки, смутита и студени чайове, пакетираните сокове се произвеждат с добавена захар, каквото и да пише на етикета им, твърдят специалистите.

Отказ от алкохола. Според заключенията на експертите от фонда, алкохолът би трябвало да се изключи напълно. Все пак учените правят компромис – не повече от 100 г твърд алкохол за мъжете дневно и не повече от 50 г за жените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови