Здравното министерство е против задължителен PCR тест при прием в болница

OFFNews Последна промяна на 20 май 2020 в 18:49 3359 3

Здравното министерство не одобрява идеята за въвеждане на задължителен PCR тест при хоспитализация в лечебно заведение.

Това е отговорът на МЗ по повод позиция на Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България.

От ведомството на Кирил Ананиев обясняват, че по отношение на критерии за изследване за COVID-19 се прилагат насоките на Световната здравна организация, а именно:

Наличие на симптоми на остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, повишена телесна температура или затруднено дишане), близък контакт с вероятен или потвърден случай на COVID-19 или анамнеза за пътуване в държави с регистрирано вътрешно разпространение на COVID-19. "Обръщаме внимание, че назначаването на PCR тест за COVID-19 се осъществява по преценка на лекуващ лекар или на съответната регионална здравна инспекция", се казва в позицията.

От медицинска гледна точка няма необходимост всеки постъпващ в болница пациент да бъде тестван с PCR тест, ако няма медицински показания за това. Това на практика не се прави за нито едно заболяване.

Освен това, въвеждането на подобно изискване значително би затруднило навременният достъп на гражданите до медицински услуги и здравни грижи.

"Припомняме, че в анекса към НРД фигурира „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19”. Тази дейност могат да изпълняват лечебните заведения и лаборатории, които имат договор с НЗОК и фигурират в заповедта на здравния министър, с която се определят лечебните заведения за лабораторно потвърждение на COVID-19 по PCR метода" казват от МЗ.

И допълват, че приемът за диагностика и лечение се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

3

Hissarion

21.05 2020 в 08:23

Това здравно министерство министерство ли е или консултативен съвет? Били против?! Може и протест да вземат да организират срещу решенията на частните болници.

22089

2

Стефан

21.05 2020 в 05:02

Оу! Значи министърът на здравето е стигнал до подписването на диференциални диагнози, а на клиничните отказва.
Идея нямам, колко пъти държавата ще бъде осъдена за това. Както и за "клиничните пътеки" оттука нататък.

3361

1

Кики

20.05 2020 в 20:19

И медицинският персонал да продължава да се заразява....
 
X

Парламентът на живо