Здравният министър нареди да не се пестят флакони от ваксините за COVID

Мая Младенова 10 август 2022 в 14:36 1469 0

д-р Асен Меджидиев

Снимка Президентство - пресслужба

д-р Асен Меджидиев

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев е наредил желаещите ваксина за COVID да не бъдат връщани, дори ако няма достатъчно пациенти за оползотворяване на многодозовите флакони.

Указанието е изпратено до регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщават от МЗ.

Ваксината Comirnaty на Pfizer е във флакон от 10 дози, заради което често кабинетите ваксинират само ако има предварително заявили се пациенти. От тази ваксина обаче в страната има достатъчно количества, някои от тях ще бъдат унищожени при изтичане срока на годност, затова се допуска да се отвори флакон дори и ако единични пациенти желаят да се ваксинират.

Другата предпочитана у нас ваксина - Spikevax на Moderna - е в по-ограничени количества, но и при нея се допуска отваряне на флакон, ако той ще бъде използван на поне 50%, нарежда министърът.

Причината за писмото му е, че в страната са налични ваксини срещу COVID-19, които надхвърлят реално прилаганите дози през последните месеци, а в условията на продължаващата пандемия ваксинацията срещу COVID-19 продължава да бъде основният инструмент за предпазване от тежко протичане на коронавирусна инфекция, изискващо интензивно лечение, и от смърт, коментира МЗ.

Според единния портал за мониторинг на пандемията за изтеклото денонощие у нас са поставени 2601 ваксини за COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови