Защо са важни първите три минути

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Янка Петкова 19 октомври 2023 в 11:13 5546 0

Марияна и Александър Манушеви, фондация "Първите три минути"

Сърдечният арест (внезапно спиране на сърцето, б. р.) е най-честата причина за преждевременна смърт в световен мащаб. Човек може да бъде спасен, ако някой му окаже навреме първа помощ. За да се случи това, на мястото на инцидента трябва да има човек, обучен да реагира в подобни ситуации.

Оказването на първа помощ е кауза на Марияна и Александър Манушеви от фондация "Първите три минути", които от години провеждат информационни кампании, обучения в оказване на първа помощ и осигуряват автоматични външни дефибрилатори.

Автоматичните дефибрилатори са устройства с гласови инструкции, които могат да се използват от неспециалист, ако са разположени в близост до инцидента. По свои проекти фондацията осигурява дефибрилатори, а по съвместна програма със Столична община се провеждат обучения за използването им.

"Доскоро в България не се използваха съвременни стандарти на спасяване, базирани на наука. Ние се опитваме да наложим стандарти за оказване на първа помощ, които се използват навсякъде по света", казва Марияна.

Ако се помогне незабавно, в момента на инцидента, в рамките на 2-3 минути дефибрилация, шансът човек да оцелее до идването на Спешна помощ се увеличава значително, твърди Александър. - Удължава се времето, в което човек може да бъде спасен между 2-4 пъти, а още по-важно е, че при дефибрилация шансът става над 50-70%.

Един от най-красноречивите примери е Дания, при която 10% от общото население е обучено да оказва първа помощ - със сърдечен масаж, обдишване, автоматичен дефибрилатор. Както можем да предположим там и случаите на смърт при сърдечен арест са рядкост.

Тласък на долекарската помощ дава проект за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който се регламентира оказването на първа помощ. Проектът вече се разглежда в Комисията по здравеопазването.

Как една идея се превръща в кауза, която привлича стотици хора, създава умения за спасяване на човешки живот и осигурява жизнено необходими апарати вижте в разговора с Марияна и Александър.

Подкастът "Истории за доброто" можете да гледате в YouTube канала на OFFNews.

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!