Заради зачестили липси: Улесняват замяната на аналогови инсулини

Замяната ще може да се извършва от лекуващия ендокринолог

OFFNews 04 юли 2023 в 16:13 1251 0

инсулин

Снимка Архив

Инсулин

Улеснена замяна на аналогови инсулини предлага здравното министерство заради зачестилите сигнали за липса на лекарствените средства в аптечната мрежа.

Провеждането на инсулиново лечение на захарен диабет при лица над 18 години и заплащането му от НЗОК се осъществява след експертиза от комисия, по утвърдени изисквания на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в които са регламентирани определени медицински критерии – лабораторни и клинични. Към момента те са задължителни при замяна на един аналогов инсулин с друг или една аналогова схема с друга.

Здравното министертво предлага тази замяна да може да се извършва от лекуващия ендокринолог без да е необходимо изпълнение на заложените в изискванията критерии.

НЗОК ще трябва да изготви изменение на изискванията при издаване на протоколи за провеждане на инсулиново лечение на захарен диабет тип 1 и тип 2 при лица над 18 г.

Решението за отпадане на критериите при лечение с аналогови инсулини и преминавана към друг аналогов инсулин беше гласувано на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 29.06.2023 г.Аргуминет за тази стъпка бе безпроблемното осигуряване на лечение на лицата със захарен диабет при недостиг и производствени проблеми.

Всяка смяна на един вид инсулин с друг може да наложи корекция на дневните дози и период на адаптация с наличния инсулин, но липсата на заместително инсулиново лечение би застрашило живота на пациентите, пишат от МЗ.

С предлаганите промени се осигурява улеснен административен ред за ползване на наличните инсулинови аналози.

Медицинските критерии при започване на лечение с аналогови инсулини, след поне шестмесечно лечение с човешки инсулинови продукти, остават непроменени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша