Започва строежът на нова педиатрична клиника в Пловдив

OFFNews 22 февруари 2023 в 11:14 1343 0

първа копка

Снимка Министерство на здравеопазването

Първа копка на новата клиника

Започва изграждането на нов корпус на педиатричната клиника към пловдивската болница “Свети Георги”. Стартът на строителството ще започне със символична първа копка днес, съобщи БНР.

Домакин на събитието е изпълнителният директор на болницата проф. д-р Карен Джамбазов. Ще присъстват дарители и гости, подкрепили инициативата за изграждането на модерната седеметажна сграда.

Домакин на събитието е изпълнителният директор на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив проф. д-р Карен Джамбазов. Ще присъстват дарители и гости, подкрепили във времето инициативата Най-доброто за нашите деца и онкоболни на университетската болница за изграждането на нова модерна педиатрична сграда.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. Със седем етажа и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус. Предвижда се в нея да бъдат разкрити общо 115 болнични легла и по този начин клиниката ще бъде преместена от старата сграда на бул. „Васил Априлов“ № 15 А в новата, която изцяло ще отговаря на съвременните изисквания.

Пребазирането на Клиниката по педиатрия и осигуряването на подходящи условия е от изключително значение за децата от цяла Южна България, тъй като тя е единствена в региона по капацитет на специалистите и медицинските дейности. Всяка година в клиниката се хоспитализират над 5500 малки пациенти с остри състояния при заболявания на вътрешните органи, в т.ч. с кардиологични, неврологични, онкохематологични и други. През Спешното детско отделение годишно преминават приблизително 28 000 деца.

Договорът за строителство е с максимална продължителност до 36 месеца, но се очаква строителните дейности да приключат по-рано, съобщават от лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови