Започва проучване за ефективността на ваксините за COVID-19

Изследването ще месец след втората имунизация и ще е доброволно

OFFNews 29 декември 2020 в 09:19 2919 0

Няколко университетски лаборатории са декларирали готовност да се включат в предстоящото национално проучване на ефективността на ваксините срещу COVID-19, съобщи клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. Очаква се проучването да започне до три месеца и ще е доброволно.

"Освен случаите, които ще бъдат проследявани – за заболяване след ваксинирането, много важно е да се оцени по какъв начин нашата имунна система изгражда защитна реакция след това ваксиниране", уточни проф. Мурджева пред БНР.

Изследването ще е в две посоки – ще се търси наличието на специфични антитела, които могат да неутрализират вируса, образувани в резултат на ваксинирането, както и наличието на специфични имунни клетки, отговорни за унищожаването на вируса при попадането му в организма или подпомагащи развитието на имунния отговор, обясни специалистът.

Изследването се извършва с венозна кръв на имунизирани лица най-рано месец след получаване на втората ваксина.

Най-вероятно ще започне с по-голяма част от имунизираните вече медици, посочи Марияна Мурджева. Проучването не трябва да бъде само месец след ваксинирането, а в динамика, за да се установи продължителността на имунния отговор една година след ваксинирането.

Най-лесният етап е изследването в имунологичните лаборатории. Преданалитичният етап ще отнеме доста ресурси, докато се направят предварителните изследвания какви хора да се включат, как да се организират в групи и как да се взема биологичният материал, допълни професорът.

"Изследването на клетъчния имунитет е скъпо изследване. То не може да се сравнява с това за антителата и не може да се реализира без сериозно финансиране", подчерта проф. Марияна Мурджева.

Според нея в момента само с масово ваксиниране можем да спрем хода на епидемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови