Започва масовото тестване за коронавирус в Пловдив

OFFNews 15 май 2020 в 07:33 3103 0

Днес започва тестването за Covid-19 в Пловдив. Домакинствата в 6-те района на града са определени на случаен принцип така, че да има равномерно представителство на целия град. Те са 500, a участието в проучването ще е доброволно.

Екипите са сформирани и обучени. Те започват работата си от район "Централен". Те включват представител на РЗИ и студент от Медицинския университет (МУ).

"Апелирам към хората, които ще получат писма и ще бъдат посетени, за разбиране и съдействие", призова областният управител Дани Каназирева.

Участниците ще получат плик с анкетна карта и формуляр за информирано съгласие, което трябва да попълнят и да носят със себе за изследването в лабораторията.

Пробонабирането ще бъде извършено в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги“ на бул. "Васил Априлов" с работно време от 7.30 часа до 18.30 часа. Графикът за вземане на пробите ще се съгласува след обаждане от хората в лабораторията. За квартал „Столипиново“ тестването ще се проведе от мобилен екип на РЗИ.

Всеки участник ще получи резултатите си. Не е задължително включването на всички членове на домакинствата, фокусът ще е върху пълнолетните.

Обработването на пробите ще е в лабораторията на Катедрата по микробиология и имунология към МУ-Пловдив по метода ELISA, с който се доказва наличието на антитела, като те дават различен тип информация за имунния отговор на организма срещу коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови