Зъботехниците: Никой не ни е питал за цената на протезите

70-80 лв. струват протезите от некачествени материали

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2019 в 11:32 3291 1

Снимка Pixabay

Никой не е съгласувал със зъботехниците цената за изработка на подвижните зъбни протези. Това заявиха представителите на Българската асоциацията на зъботехниците (БАЗ) Иван Бурджев и Стоян Котев пред bTV. Според тях информацията, че ще трябва да се доплащат 70-80 лв. е некоректна.

В предишно свое участие председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, съобщи, че според сключения с НЗОК Рамков договор всички българи имат право да безплатни цели подвижни протези. Д-р Шарков уточни, че ще се доплаща само труда на зъботехниците и назова примерна цена от 70-80 лв. 

„Трудът е твърде тежък и ценообразуването е система, в която до последната стотинка нещата са ясни. Нас никой не ни е питал – нито зъболекарския съюз, нито Здравната каса”, коментира главният секретар на асоциацията Стоян Котев.

По думите му обществото целенасочено се подвежда. Той уточни, че с подобни цени работят само нерегламентираните лаборатории, които използват некачествени материали, но не назова реалните цифри.

Според председателя на БАЗ Иван Бурджев, ценообразуването на техния труд е съобразено с европейските стандарти и зависи от типа протеза.

От Асоциацията заявиха, че няма конфликт между зъботехници и стоматолози, а това било само "една ситуация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9506

1

Mayya

26.12 2019 в 14:01

Какво значение имат материалите,дали са качествени или не - те се плащат от касата и не влияят на цената на труда. Да не говорим, че с по-качествени материали по-лесно се работи. Явно на господата тази сума им малее и искат отсега да се застраховат, когато зъботехниците започнат да начисляват много по-големи пари за труд.