За първи път в България бяха извършени гръдни операции с робота Да Винчи

OFFNews 30 юли 2019 в 14:35 4610 0

Снимка Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

За първи път у нас хирурзите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда извършиха робот-асистирани гръдни хирургични интервенции.

Доц. Цветан Минчев, началник на Отделението по Гръдна хирургия и неговият екип извършиха лобектомии на пациентки с карциноми на белия дроб. И трите пациентки се чувстват добре и се възстановяват след извършените операции, съобщават от здравното заведение.

Първата програма за роботизирана гръдна хирургия в Болница Токуда и в България стартира след като доц. Минчев и д-р Антон Ангелов преминаха обучителния и сертификационен процес за работа с хирургичния робот Да Винчи. Сертификацията се проведе в един от най-реномираните обучителни центрове за роботизирана хирургия в Атланта, в родината на робота – САЩ.

Доц. Минчев и екипът гръдни хирурзи са единствените, които извършват роботизирана гръдна хирургия в България и региона. С въвеждането ѝ, Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда става първата болница в страната, в която се извършват Да Винчи операции в 4 хирургични области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

Робот-асистираната хирургия с Да-Винчи позволява по-голяма прецизност при изпълнение на операцията, благодарение на по-добро зрително поле и многократно по-добра гъвкавост на инструментите в тялото на пациента, в сравнение с отворената или видеоасистирана операция. За пациента това означава по-голяма сигурност, по-бързо възстановяване, по-малко болка и усложнения, особено при онкологични заболявания и сложна хирургия за отстраняване на засегнати от тумори органи и тъкани.

Въвеждането на роботизирана хирургия е още една стъпка напред в минимално инвазивните и ниско травматични интервенции. С помощта само на няколко малки разреза между ребрата, с компютърна прецизност и изчистени от потрепвания движения на инструментите, хирургията със системата Да Винчи позволява по-кратък болничен престой и период за възстановяване на пациента, по-малко следоперативна болка и възможност за по-бързо преминаване към следващите етапи в лечението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови