СЗО препоръча превантивна терапия за COVID-19 пациенти с висок риск

OFFNews 24 септември 2021 в 13:11 1474 0

За първи път Световната здравна организация (СЗО) препоръчва комбинация от лекарства за предотвратяване на COVID-19 при заразени високорискови пациенти, съобщи ДПА.

Експертите на организацията се позовават на изследвания, според чиито резултати комбинирането на касиривимаб и имдевимаб на "Редженерон" и "Рош" могат да увеличат шансовете за преживяване на инфекцията.

СЗО препоръча прилагането на двата препарата при пациенти с коронавирус и предишни заболявания, които са изложени на риск от тежка инфекция от COVID-19 и подлежат на лечение в интензивни отделения. Новите препоръки на световната организация бяха публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".

Пациентите с висок риск за хоспитализация и хора, които не са развили естествено антитела срещу COVID-19, са двете групи пациенти, за които е най-подходяща комбинираната терапия, се посочва в изявление на СЗО.

Организацията призова производителите и правителствата да предприемат действия срещу високите цени и ограниченото производство на терапията на американската компания "Редженерон" и отбеляза, че води преговори с швейцарската "Рош" за намаляване на цените, евентуални дарения и справедливо разпределение на препарата им по света.

От организацията "Лекари без граници" съобщиха, че "Редженерон" вече са подали документи за патент в поне 11 бедни страни и призоваха компанията да се въздържа от патентоване в бедни държави.

"Не е честно хората, които живеят в по-бедни страни, да нямат достъп до тези лекарства за COVID-19, които намаляват риска от смърт, само защото фармацевтичните компании имат монопол и искат високи печалби", каза Елин Хофман Дал от "Лекари без граници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови