За първи път след 30 години: дете се разболя от полиомиелит в Мозамбик

OFFNews 19 май 2022 в 12:58 1325 0

Снимка Pixabay

Мозамбик днес обяви наличието на зараза с полиомиелит, след като вирусът беше открит у дете в региона Тете в североизточната част на страната, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от Световната здравна организация (СЗО).

СЗО отбелязва, че това е първи случай в страната от почти три десетилетия и втори случай в южната част на Африка за тази година, след като през февруари беше открито огнище в Малави.

В Мозамбик заразеното дете е започнало да изпитва начални симптоми на парализа към края на март, съобщи СЗО.

"Засичането на още един случай в Африка е повод за силно притеснение... Това показва колко опасен е този вирус и колко бързо той може да се разпространи", заяви Матшидисо Моети, регионалният директор на СЗО за Африка.

Полиомиелитът навлиза в нервната система и може да причини необратима парализа в рамките на часове. Болестта не подлежи на лечение, но инфекцията може да бъде предотвратена чрез ваксинация. Драматичният спад на случаите в целия свят през последните десетилетия се дължи на интензивни национални и регионални имунизационни кампании за бебета и деца.

По данни от геномно секвениране на вируса новият случай е свързан с щам, започнал да циркулира в Пакистан през 2019 г., подобно на случая в Малави, за който беше съобщено тази година, добави СЗО.

Полиовирусите могат бързо да се появяват и разпространяват в неваксинирани популации. На места с ниски нива на имунизация и лоши санитарни условия може да възникне и полиомиелит, причинен от ваксината, тъй като ваксинираните хора могат да отделят вируса, излагайки неваксинираните на риск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови