Взрив на заболели от хепатит А във Врачанско, над 1 100 са случаите на морбили в страната

OFFNews Последна промяна на 02 септември 2019 в 15:00 1249 0

Снимка Pixabay

Осем души са заболели от хепатит А във Врачанско, показва епидемиологичната справка на здравното министерство за периода 19-25 август. Те са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Бяла Слатина, като са предприети необходимите профилактични мерки спрямо контактните лица, съобщават от МЗ. 

Постепенно се увеличават и острите заразни заболявания, като за периода те достигат 1 614 случая срещу 1 579 за предходната седмица. Расте броят и на чревните инфекции, като са регистрирани 7 души с дизентерия и 412 с ентероколити.

Поради високите температури отново има салмонелози – 17 за седмицата. Продължава да се разпространява и варицелата – новорегистрираните случаи са 113, а на скарлатина – 17.

Причинените от кърлежи зарази намаляват, но не са изчезнали и в разгара на лятото. Открити са 17 заразени с лаймска борелиоза и един с марсилска треска.

Има и нов болен от западнонилска треска – заразата, която се разпространява чрез комари. В РЗИ-Хасково е регистриран семеен взрив от хранително заболяване, при който 5 души със сходни оплаквания - повръщане, дискомфорт в корема и диарични изхождания са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Хасково АД.

Болните са консумирали една и съща храна, закупена от търговски обект в града, поясняват от МЗ. Провеждат се необходимите лабораторни изследвания. Уведомена е ОДБХ-Хасково за предприемане на мерки по компетентност.

Към 29.08.2019 г. са регистрирани 1 154 случая на морбили, съобщават от здравното ведомство. Териториално са засегнати четиринадесет области в страната: София-град и София-област по 348 заболели, Благоевград – 214 заболели, Кюстендил - 152 заболели, Пазарджик – 33 заболели, Монтана - 27 заболели, Перник - 10 заболели, Бургас – 9 заболели, , Велико Търново, Ловеч и Пловдив по 3-ма заболели, Варна – 2 заболели, Русе и Стара Загора по 1 заболял.

При всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания. Спрямо контактните лица на заболелите се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки, заявяват от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови