Втора колективна оставка в карловската болница

OFFNews 30 септември 2019 в 12:30 1126 0

Снимка БНТ

Сестрите от Вътрешно отделение на болницата в Карлово депозират днес колективната си оставка, съобщи БНТ. Причината е, че не са получили желаното увеличение на основната заплата. Преди две седмици колективна оставка подадоха медиците от Детско отделение на лечебното заведение.

Искането на медицинските сестри е за основна заплата 950 лв. В момента те получават между 720 и 750 лв. Миналата седмица управителят на болницата д-р Христо Пелев предложи увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв.

Лекарите в болницата подкрепят исканията им. 

Исканията са основно към управителя на болницата, както и към кмета на общината, тъй като той е принципал на болницата, казаха медицинските сестри. Те заявиха, че няма да подкрепят националния протест на 7 октомври, защото се разграничават от асоциацията на професионалистите по здравни грижи. 

Управителят на болницата каза за БНТ, че увеличението до 950 лв на всички сестри ще утежни бюджета. Затова трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20%, условие, което поставиха от сдружението на общинските болници и Българския лекарски съюз преди подписването на новия рамков договор.

Според ръководството на болницата нужно е и облекчение на медицинските стандарти.

Здравното заведение е получило 573 000 лв от държавата, защото е в отдалечена и рискова зона, но тези средства, по думите на управителя д-р Христо Пелев, са за дейност, а не за заплати.

Своите оставки до края на деня подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови