Врачанската болница запази детското си отделение

OFFNews 01 септември 2023 в 13:06 594 0

болница

Снимка МБАЛ "Христо Ботев"

Врачанската многопрофилна болница

Детското отделение на Многопрофилната болница за активно лечение „Христо Ботев“ - Враца ще работи, обяви днес пред журналисти изпълнителният директор на здравното заведение д-р Кети Ценова.

Тя обясни, че е намерила кой да стане завеждащ на отделението, има осигурени и лекари, които да започнат работа на мястото на напусналите. „Трябва време - чисто административно, за да се подпише анекс с Касата за новите лекари“, обясни д-р Ценова. Според нея това да стане до края на следващата седмица.

Д-р Ценова, каза още, че е провела среща с медицинските сестри, които в момента са в платен отпуск. Преди срещата сестрите изказаха желанието си да останат на работа.

Цял живот съм работила с деца и искам да продължа да работя с деца. Започнала съм преди 19 години в „Неонатологията“, преди пет години преживях същото, затвориха отделението, отидоха кувюзите в мазето и аз с още една сестра се пренасочихме в „Детско отделение“. Всички, които сме тук искаме да продължим да работим. Защо всички ни изоставиха – не знам. Никой не иска да дойде, а досега как бяха тук? Отдавна няма пари, отдавна сме на това дередже, обясни сестра Цветелина Ценкова.

След срещата д-р Ценова излезе и с обръщение към гражданите на Враца и медиите, публикувано на страницата на болницата. В него се посочва, че „съществуването на Отделение по педиатрия е приоритетна задача за ръководството на МБАЛ „Христо Ботев“ АД Враца.

Демонстративното напускане на лекарския екип на отделението ни постави пред сериозно предизвикателство. След проведени безброй разговори и срещи успяхме да осигурим минимално необходимите двама лекари със специалност педиатрия и един лекар без специалност, но с опит в областта на педиатрията и спешната медицина. Назначаването на новия лекарски състав и сключването на анекс с Районната здравноосигурителна каса Враца ще отнеме технологично време, но очаквам от 11.09.2023г. отделението да заработи с новия екип. Медицинското обслужване на децата в отделенията: "Хирургия", "Ортопедия", "Уши, нос гърло" и останалите не е прекъсвано. Осигурено е и към момента, посочи директорката.

Проблемът с отделението бе огласен в началото на август по време на спешна среща, организирана от областния управител Надя Донкинска. Тогава стана известно, че всички лекари са подали предизвестия за напускане. По думите на един от тях – д-р Бисер Тодоров причините са ниското заплащане, натовареността и невъзможността за взимане на отпуски.

Кметът на Враца Калин Каменов обяви вчера, че е намерил шестима лекари, които да започнат работа, но се търси завеждащ на отделението и изрази надежда, че държавата ще свърши и своя ангажимент.

При посещението си във Враца на 10 август министърът на здравеопазването проф.Христо Хинков обеща, че педиатри за детското отделение във Враца ще се намерят. Над 80 % от акциите на МБАЛ „Христо Ботев“ Враца са собственост на държавата. В болницата се лекуват най-тежките случаи от областта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика