ВМА с юбилейна пощенска марка по случай 130-та си годишнина

OFFNews 30 ноември 2021 в 15:09 898 0

Снимка ВМА

Юбилейна пощенска марка бе валидирана по повод 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение.

Печата за валидиране поставиха началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, изпълнителният директор на „Български пощи” Деян Дънешки, директорът на дирекция „Съобщения“ към Министерство на транспорта Димитър Димитров и художникът на марката Николай Петрусенко.

В приветствието си началникът на ВМА отбеляза, че това е поредната марка за ВМА, като последната е била по повод 140-ата годишнина от създаването на Военномедицинската служба в България.

Смятам, че това е един начин за отбелязване важността на една дата. А тиражът е съвсем скромен, което я прави още по-ценна за притежателите на марки и за нас, които сме свързани с академията. Искам да благодаря лично на художника, който въпреки крехката си възраст, разбра основната идея и я въплъти в своето произведение, изтъкна генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски.

От своя страна младият автор Николай Петрусенко подчерта, че е вложил много усърдие при изработването на марката, за да стои достатъчно достолепно за историята на институцията ВМА.

Снимка: ВМА

Марката по случай 130 години от създаването на Военномедицинска академия (ВМА) прави своеобразен реверанс към нейното лого, по проект на д-р Юлиан Дочев и графично оформление на художника Веселин Велинов от 1991 г.

Синтезът на змията, преплетена около меч и описващият образ на книга намира ново изражение, в което издържаният детайл и богата орнаменталност насочват към представата за дълголетието и достолепието на ВМА, посочват авторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!