Включваме се в платформа за обмен на органи, но нямаме самолет

OFFNews 25 септември 2019 в 17:07 1692 0

Снимка Pixabay

България се включва в платформата за ефективен обмен и търсене на органи ФОЕДУС, в която членуват 11 страни от ЕС. Целта на портала е да се осигури ефективен обмен и търсене на органи за трансплантация на нуждаещи се пациенти.

За да участваме ефективно в системата обаче, страната ни трябва да разполага със санитарен самолет, какъвто липсва. Това съобщи Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб“ по повод работната среща, инициирана от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“(ИАМН) с участието на пациентски организации, ангажирани с донорството и трансплантациите.

На срещата изпълнителният директор на ИАМН Росен Иванов е представил резултатите от дейността на агенцията през последните шест месеца. Проведени са били ефективни срещи в донорските бази, както и работна среща с координаторите от цялата страна.

11 са трупните донори за последните шест месеца по данни на ИАМН. Извършени са 16 трансплантации на бъбрек, 8 трансплантации на черен дроб – 6 у нас и 2 в ЕС по линия на Евротрансплант. Три са трансплантациите на сърце, две от които са осъществени у нас. Четири бели дроба са предоставени в страни от ЕС.

Според информация на агенцията към момента 1033 души у нас чакат за бъбрек, 43 за сърце, 51 за черен дроб и 18 са пациентите, които се нуждаят от трансплантация на бял дроб.

На срещата е бил представен план за отбелязване на Европейския ден на донорството – 12 октомври, на който у нас ще бъдат посветени събития през целия месец, съобщават от пациентски организации "Заедно с теб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews