Вижда се краят на петата вълна на коронавируса

До април тя ще е изчезнала, прогнозира проф. Ива Христова

OFFNews 05 февруари 2022 в 14:20 3617 0

Ива Христова

Снимка БТА/Асен Тонев

Проф. Ива Христова

Вижда се краят на петата вълна на коронавируса у нас, според директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Надежда има, светлина има. Наистина може да се каже, че се вижда краят на петата вълна и това стана възможно благодарение на факта, че от 1 февруари всеки ден имаме, макар и малко, намаление на заболяемостта на 14-дневна база на 100 хил. души. Бяхме стигнали стойности около 1750, сега всеки ден намаляват с около 10 и тази стъпка ще се увеличи. Очакваме да е с повече, с 30, с 50. Около месец трябва - значи може би към края на февруари, за да спаднат стойностите доста, което означава да имаме под 500 на 14-дневна база на 100 хил. Което означава на ден да имаме под 2000 души заболяемост", каза тя пред bTV.

Тя не очаква новият подвариант на Омикрон да промени тази тенденция на плавно намаляване на случаите.

"Ваксините ще ни предпазят от него така, както ни предпазват и от Омикрон. Особено при бустера, който силно активизира имунната система, така че няма опасност. Ние следим неговото разпространение, защото той вече доминира, но това са единични страни, както е Дания например или Филипините. Очакваме известно повишение на неговия дял. Имаме 7 проби от 249 Омикрон, което е 2,8%. Не очакваме промяна на тенденцията на спад на заразените", допълни проф. Христова.

По думите й с бустер антителата се покачват до 50 пъти, кметъчният имунитет също се активизира, но той не е толкова специфичен спрямо конкретния вариант на COVID, а дава базисна добра устойчивост срещу различните варианти.

"До април вълната ще е изчезнала - уверява тя. - Очакваме месеци наред спокойствие, намаляване на случаите със затоплянето на времето. Наесен какво ще се случи никой не знае. Но като цяло пандемията върви към ограничаване и превръщане в отделни ендемични гнезда."

С връщането на учениците на училище от понеделник тя очаква при плавно намаляване на случаите да има известни, макар и малки, повишения на заболяемостта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!