Вероятен край на пандемията в Европа след Омикрон прогнозира СЗО

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2022 в 14:12 680 0

Снимка Getty Images

Вариантът Омикрон, с който до 60 на сто от европейците може да се заразят до месец март, придвижи пандемията в региона в нова фаза и е възможно да приближи нейния край в Европа, заяви в интервю за Франс прес директорът на Световната здравна организация (СЗО) за Стария континент Ханс Клуге.

Има вероятност регионът да се доближи до края на пандемията, каза Клуге, но призова за предпазливост поради способността на коронавируса да се приспособява.

След като вълната от Омикрон утихне, ще има глобален имунитет в продължение на няколко седмици или до няколко месеца. Това ще стане или благодарение на ваксиниране, преболедуване или поради спад заради сезонността, прогнозира Клуге.

"Все пак, не сме в "ендемична ера", каза още високопоставеният представител на СЗО. Ендемична означава, че може да се предвиди какво ще се случи, този вирус ни е изненадвал повече от веднъж. Затова трябва да сме много внимателни", подчерта Клуге.

Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи тази година, ако държавите използват всички налични инструменти, заяви днес генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от ДПА.

Той каза на среща на Изпълнителния съвет на СЗО, че целта може да бъде постигната, ако бъде решен проблемът с по-ниското равнище на ваксинация в по-бедните страни и се проведе по-интензивно тестване на населението.

"Ако държавите прилагат всеобхватно всички стратегии и инструменти, тази година може да сложим край на острата фаза на пандемията", заяви генералният директор на СЗО. "Може да сложим край на COVID-19 като глобална здравна криза и може да го постигнем тази година", изрази увереност той.

Недостигът на ваксини е преодолян, каза Тедрос пред здравни министри и други официални лица от 34 държави. Той отбеляза, че логистичното предизвикателство сега е дозите да бъдат изпратени до всички страни и да бъдат поставени.

Генералният директор на СЗО обаче призова за предпазливост.

Бързото разпространение на варианта Омикрон доведе дотам, че през миналата седмица в базираната в Женева организация всяка секунда са получавани съобщения за 100 нови случая от всички части на света. На всеки 12 секунди е бил регистриран по един починал.

"Опасно е да се приема, че Омикрон ще е последният вариант и че сме в края на играта", каза Тедрос.
Той обърна внимание, че в Африка 85 процента от хората все още не са получили ваксина срещу ковид, а заболяването, причинявано от новия коронавирус, може да бъде победено само ако в идните месеци бъдат ваксинирани 70 процента от населението на всяка страна.

Тедрос подчерта и необходимостта от подобряване на възможностите за лечение, за да се намалят нивата на смъртност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови