Великобритания започва проучване за смесване на ваксини срещу COVID-19

OFFNews 04 февруари 2021 в 15:20 2561 0

Великобритания започна проучване за поставяне на различни ваксини срещу коронавируса при първи и втори прием, предаде Би Би Си.  

Идеята на проучването е да се установи дали може да има по-голяма гъвкавост в прилагането на ваксините , като това би помогнало и при евентуални проблеми с доставките. 

Според учени смесването на различните ваксини също може да даде дори още по-добра защита.  

Министърът за масовото ваксиниране Надим Захауи заяви, че засега няма да се правят промени в подхода на ваксиниране поне до лятото. 

Сегашните официални разпоредби на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация гласят, че всеки, който си е сложил първата доза от одобрените ваксини на Pfizer-BioNTech или Oxford-AstraZeneca, трябва да постави и втората си доза от същата ваксина. 

В много редки случаи може да се използва различна ваксина - ако има само един вид налична ваксина или не е известно кой вид ваксина е поставена при първата доза.

Учените смятат, че новият метод за смесване на ваксините може да се окаже полезен.

В проучването, ръководено от Националния консорциум за оценка на имунизационния график, ще участват над 800 доброволци на възраст над 50 години. Някои ще получат първата си доза от ваксината на Oxford-AstraZeneca, а втората ще бъде на Pfizer-BioNTech, и обратното. Интервалът между двете дози ще е от четири до 12 седмици. Доброволците ще се наблюдават за странични ефекти и ще им се следят внимателно кръвните тестове, за да се види колко добре реагира имунната им система.

Захауи каза, че правителствената работна група е дала около 7 млн. паунда за финансиране на проучването.

Той заяви, че смесването на ваксините е нещо, което се е правило и преди с други ваксини като например срещу хепатит, полиомиелит, морбили, паротит и рубеола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!