Великобритания съобщи за 7 смъртни случая след ваксина на "Астра Зенека"

От местния регулаторен орган заявиха, че ползите от ваксината са много по-големи от рисковете

OFFNews 03 април 2021 в 15:23 5618 0

Седем души са починали от рядък вид тромбоза във Великобритания, след като са били инжектирани с COVID ваксината на "Астра Зенека", съобщи Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти, цитирана от Би Би Си и Франс прес. Все още обаче не е ясно, дали това е съвпадение или е страничен ефект от имунизацията.

Общо 30 души са получили тромбоза от 18 милиона ваксинирани до 24 март с продукта на "Астра Зенека". От регулаторния орган побързаха да заявят, че ползите от ваксината продължават да са много по-големи от рисковете.

Данните, публикувани от регулатора в петък, показват, че има 22 случая на мозъчна венозна синусова тромбоза, която е вид кръвен съсирек в мозъка, плюс 8 случая на друг тип тромбоза.

Загрижеността от случващото се обаче накара други страни, сред които Германия, Франция, Нидерландия и Канада, да ограничат използването на Оксфордската ваксина. Германия дори се отказа от втората игла при по-младите и препоръча реимунизацията да се извършва с иРНК ваксина.

Води се щателно разследване на случаите както във Великобритания, така и в други държави.

Новините за последните смъртни случаи предизвикаха ожесточени дебати сред британските учени за рисковете от ваксината на "Астра Зенека", съобщи БНР.

Преобладаващата част е на мнението на регулаторния орган – че ползите далеч надхвърлят рисковете хората да не се ваксинират, още повече, че няма убедителни доказателства за връзката между ваксина и тромбози.

Дори и при връзка, статистиците изчисляват, че става дума за един смъртен случай на 2,5 милиона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови