Вейпове с форма на детски играчки предлагат в столицата

OFFNews 29 май 2024 в 10:08 1748 1

вейп

Снимка Скрийншот

Вейп устройство

Вейпове, които имитират детски играчки, се появиха в квартален магазин в София. Електронните цигари с форма на шарени тигърчета се продават и онлайн, а видът им бързо привлича вниманието на най-малките.

От Комисията на защита на потребителите е извършена проверка. Сезирани са полицията, агенцията за закрила на детето, здравното министерство и агенцията за метрологичен и технически надзор, съобщават от БНТ.

Вейпът може да се зарежда и се продава с връзка, за да да можеш да си го носиш на врата. На опаковката пише, че изделието не е подходящо за лица под 18 години, за бременни и за домашни любимци. Описание на български език обаче липсва, както и какво точно е съдържанието на течността.

От Комисията за защита на потребителите са извършили проверки в над 60 търговски обекта. Продуктът не е открит в друг търговски продукт, но се продава онлайн без ограничения.

"Иззетите пратки ще бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването с констативен протокол и те са тези, които трябва да проверят какво съдържат", обясни Мария Филипова, председател на комисията за защита на потребителите.

Според пулмолога д-р София Ангелова безвредни вейпове не съществуват. Всички те отделят токсични вещества.

"Две изключително токсични вещества - акролина за дихателната система, формалдехида за нервната система", посочи д-р Ангелова и допълни, че е установено е, че вейповете с аромат на канела, праскова, ванилия съдържат 9 химикала.

Проучване на експерти от Бостън доказа, че тези химикали въздействат върху кръвоносната система, симптомите са подобни на тези при пациенти с диабет. Не са изключени и възпаления на носната и устната кухина, които могат да доведат до рак.

В интернет се предлагат устройства с анимационни герои, плодове, роботчета. Има и такива, които съдържат никотин, което е забранено, установява проверката.

"В сайтовете, в които знаем, че се предлагат, се оказа, че всъщност там може да се направи само заявка, тоест не се предлагат директно, а с покупка минимум на 100 продукта", отбеляза Игнат Ареснов, "Контрол на пазара" КЗП.

Българското законодателство и институции тепърва ще трябва да се справят с агресивната инвазия на производителите на вейпове.

"Те казват "ние нищо лошо не правим, едно разнообразие за децата". Но те много добре съзнават, че това създава навик. Държиш нещо, пускаш облачета и влизаш в армията на хората, които употребяват някакво никотиново изделие", каза д-р Гергана Гешанова, „Живот без тютюнев дим“.

Проучване на медицинския университет в Пловдив показва, че 3% от 6-9 годините деца ги употребяват.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови