Вече има и българска мутация на COVID-19

Установена е при две жени от Северна България

Янка Петкова 16 април 2021 в 12:13 6842 0

Снимка Архив/БТА

При две жени в Северна България, с британския вариант на коронавируса, наблюдавахме една мутация в спайк протеина на шипчето, в началото на който са заменени аминокиселини. Обърнахме се веднага към Института на молекулярна биология към БАН да ги секвенираме.

Това е щам под внимание, но не очакваме да доведе до това, което притеснява света – нужда от ваксина или от ново лечение“, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на здравните власти.

Той уточни, че двете пациенти са били на домашно лечение и вече са здрави.

Проф. Кантарджиев представи и актуалните данни за новите щамове на коронавируса:

"Вариантите на коронавируса се делят на две – такива, будещи притеснение, квалификацията е на центъра по заразни болести в Стокхолм, и такива, които са в процес на изследване. Притеснение будят британският, бразилският, южноафриканският и нигерийският, които могат да изменят коронавируса така, че да се усложни лечението му или да не му влияят ваксините", посочи проф. Кантарджиев.

По думите му в процес на изследване е френския вариант, но според института „Пастьор“ той няма разпространение извън областта Бретан, където е открит. Вече имаме производители на реактиви, които засичат тази мутация, за която първоначално беше съобщено, че не се засича от PCR тестове, съобщи микробиологът.

Що се отнася до чешкия и румънския вариант не е имало съобщения от официални институции, а от хора, които искат да добият известност в „Туитър“, заяви Кантарджиев, според когото в румънския вариант засега няма данни за нещо, което да ни тревожи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!