Възобновиха имунизациите с Астра Зенека на записаните в е-регистъра

Янка Петкова 19 март 2021 в 07:30 2490 0

Снимка Pixabay

Днес се възобновяват имунизациите с "Астра Зенека". Ваксини ще се поставят на записаните в е-регистъра. Това стана възможно след като Европейската агенция по лекарствата обяви ваксината за "ефективна и безопасна".

По-късно потвърждение от българска страна направи и директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. "Съотношението полза-риск е положително", коментира той.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви резултатите от аутопсията и съдебномедицинската експертиза в Пловдив. По думите му тя не доказва връзка между ваксинацията, и неблагоприятния изход.

Къде в София ще се поставят ваксини на "Астра Зенека"

В УМБАЛ "Александровска" имунизациите ще се извършват във фургона пред бариерата на болницата. Работното време е от 8.30 ч. Ще бъдат ваксинирани гражданите, регистрирани в електронния регистър, определени за 19.03, както и граждани, пропуснали имунизацията, заради спирането на ваксината.

От 10 часа се подновяват имунизациите с "Астра Зенека" във ваксинационния център на УМБАЛ "Св. Анна". Осигурени са два ваксинационни екипа:

- екип 1 ще обслужва гражданите, които са си записали ред за същия ден(19 март);

- екип 2 ще обслужва гражданите, записали се за предишни дати, но пропуснали реда си, поради временното спиране на имунизациите.

4 пункта за имунизации ще приемат желаещите да се ваксинират от 10 часа днес в "Пирогов". Те са разположени в лечебното заведение и в Медицинския център.

Ще имунизират всички, които имат онлайн записани часове от 12-ти до 19 март. Пунктовете ще работят и през почивните дни.

От днес възстановява ваксинационния процес по електронната система и ВМА. Ваксинацията започва с лицата, които са имали запазени часове на 12, 13 и 14 март 2021 г. Имунизациите са само с "Астра Зенека". Реваксинациите и имунизациите на планирани целеви групи, за които са осигурени дози от СРЗИ, продължават по график.
Пунктовете ще работят от понеделник - петък, от 9.00 до 18.00 ч.

От днес се подновяват имунизациите във ваксинационния кабинет на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ (в двора на болницата). Ще бъдат ваксинирани записаните за 19 март през единния електронен регистър и пропусналите имунизацията си заради спирането на ваксината на AstraZeneca.

Кабинетът ще работи и през уикенда, когато ще се ваксинират граждани, записани в регистъра, съответно за 20 и 21 март, и заявили желание за Astra Zeneca. За допълнителна информация във връзка с графика за ваксиниране: тел. 0882 80 56 40.

От днес кабинетите в УМБАЛ Бургас и МЦ "Св. Николай Чудотворец" също възобновиха ваксинациите. Имунизират се само пациенти, които са се регистрирали в единната информационна система.
Днес се поставят ваксини на хората, които са записани за същия ден, както и такива с по-ранни дати, от временното прекратяване на имунизациите. Ваксинирането ще продължи и в събота и неделя, като отново ще се обслужват хора, записани за двата дни, както и такива от по-ранни дати.

От днес се възобновява и регистрацията в електронния портал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови