Във Втора МБАЛ В София вече се поставят пейсмейкъри

OFFNews 17 октомври 2022 в 15:41 807 0

сърце

Снимка Unsplash

За пациенти с нарушения в сърдечния ритъм

Във Втора МБАЛ в София вече поставят пейсмейкъри на пациенти с нарушения на сърдечния ритъм, съобщава на страницата си във Фейсбук зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов.

Кардиологичното отделение на общинската болница вече работи и по клинична пътека "Електрокардиостимулация". Специалистите имат право да извършват имплантация на кардиостимулиращо устройство - т. нар. пейсмейкър на болни, които се нуждаят от това. Много често тези устройства са единствената възможност за хора със сърдечна недостатъчност или животозастрашаващи аритмии, при които медикаментозната терапия е без ефект.

В болницата работи кардиологът д-р Красимир Петков – началник на Отделение за кардиологично интензивно лечение на сърдечно-съдовите усложнения, контрол върху критичните нарушения в хемодинамиката, който е носител на отличието „Лекар, на който българите вярват”.

Той притежава опит с поставянето на пейсмейкъри на хора с нарушения на сърдечния ритъм и притежава сертификати за базово ниво на електрокардиостимулация, базова ехокардиографска диагностика, експертна ехокардиографска диагностика и ултразвукова съдова диагностика. В болницата вече са извършени няколко такива операции, информира зам.-кметът.

От началото на октомври в общинското лечебно заведение върви и кампания за безплатни прегледи по 6 вида специалности - кардиология, вътрешни болести, гастроентерология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести и педиатрия, напомни доц. Узунов. Часовете за свободния прием на специалистите се запълват доста бързо. Кампанията ще продължи до края на ноември и всеки, който има нужда от профилактичен преглед или консултация със специалист, може да си запише час на телефоните, посочени в сайта на Втора МБАЛ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови