Въшки налазиха софийските училища

OFFNews Последна промяна на 29 октомври 2019 в 16:02 2305 0

Снимка Pixabay

Нараства броят на опаразитените с главови въшки ученици в София, сочи доклад на столичната РЗИ. Тенденцията за увеличаване на броя на засегнатите продължава.

От здравната инспекция съобщават, че от проверени 205 училища, в 92 са открити ученици с гниди, а в 17 училища опаразитените са били едновременно с гниди и въшки. Най-сериозен е проблемът в по-малките училищни класове. 48% от откритите опаразитени деца са от подготвителните групи до четвърти клас. 

Проверени са били общо 102 232 ученика от първи до 12 клас, като сред тях са открити 434 опаразитени с гниди и 32 – с въшки.

Най-много са откритите случаи в училища в районите "Витоша", където от 8 проверени училища, въшки или гниди са намерени в 7; "Възраждане" - в проверени 13 училища, паразити са открити в 8; "Илинден" - от 9 училища, 6 са опаразитени; "Сердика" - от 10 училища, в 8 има паразити; Банкя - и в двете проверени училища са открити въшки.

Отличници са училищата в районите "Изгрев", "Красна поляна" и Кремиковци, в които не е регистриран случай на гниди или въшки при проверките.

От РЗИ препоръчват да се прилагат противоепидемичните мерки, които включват:

- ежеседмични прегледи на децата от първи до седми клас, а прегледите на учениците от осми до дванадесети клас да са ежемесечни;

- учениците, при които са открити въшки и/или гниди, да се отстраняват своевременно от училище;

- отстранените да се приемат отново след преглед от медицинските специалисти;

- медицинските специалисти да оказват методична помощ на родителите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X