ВАС отмени още една част от здравната реформа на Москов

OFFNews 11 юли 2016 в 18:18 4311 2

Върховният административен съд отмени още една част от здравната реформа на министър Петър Москов. 

Решението на ВАС се отнася за изискванията, заложени в новия медицински стандарт по спешна помощ, обясни председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от Дарик. 

По думите му към момента няма болница в България, която да отговаря на заложените в медицинския стандарт изисквания. 

Именно това е причината здравното министерство да удължи срока за влизането в сила на новите изисквания. 

Те пуснаха изменение, че удължават срока, тъй като нито една не отговаря на критериите. Тя трябваше да влезе от 1 юли. Понеже нито една не отговаря на критериите, удължиха срока, че влиза в сила от 30 септември. Сега пък съдът я отмени в тази част, така че да не се притесняват, обяснява Кацаров. 

Критериите за болниците в новия стандарт бяха атакувани в съда от Центъра за защита на правата в здравеопазването, Сдружението на частните болници, Сдружението на общинските болници и от сдружение „Българска болнична асоциация".

Решението на съда може да се обжалва от министерството в 14-дневен срок.

Отмяната на тази част от здравната реформа идва само четири дни след решението на ВАС да отмени идеята на Москов, социологически агенции да ни разпитват по телефона дали сме удовлетворени от лечението по Здравна каса.

Наредбата предвиждаше да бъдат питани хора, преминали през болнично лечение, на случаен принцип и при негативни отзиви за определен лекар или болница да се прекратяват договорите им със здравната каса. Според съда обаче не са описани ясно условията за това колко пациенти ще са критични за предприемане на такава мярка.

Преди месеци Конституционният съд пък отмени разделянето на здравните пакети на основен и допълнителен. Текстовете обаче бяха променени и внесени отново в рамките на Закона за здравното осигуряване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

2

Nimart

11.07 2016 в 23:04

Москва, Москов, Московски...

63994

1

Red or Dead

11.07 2016 в 18:31


Ма той пепи готинутУ “рИформа“ ли правил, ти да видиш....аз пък си мислих, че САМО си прави изследвания на себе си, за влиянието на “белиЮт прашец“ в/у тоталната деградация на личността, е резултати при него са повече от......ОЧЕИЗВАДНИ;)