Ваксината за COVID-19 на Pfizer предизвика алергични реакции (обновена)

OFFNews 09 декември 2020 в 13:16 20251 1

Снимка БТА/АП

Първата британска гражданка, на която бе поставена ваксината вчера.

Ваксината на Pfizer/BioNTech предизвика алергични реакции у двама души във Великобритания, след което Националната здравна служба (NHS) отправи предупреждение тя да не се поставя на хора, които в миналото са проявявали "значителни" алергични реакции към лекарства, храни или ваксини, предават медиите на Острова.

И двамата са имали предишни силни алергични проявления, заради което са носили в себе си адреналинови писалки. Малко след инжектирането на ваксината те са получили алергична реакция, която води до обрив, задух и понякога ниско кръвно. Тя е различна от анафилактичния шок, който може да бъде фатален. Веднага са получили лекарство и в момента са добре.

Великобритания първа в света започна ваксинациите срещу коронавируса и едва ден по-късно проблеми вече са налице. Двамата, у които ваксината е предизвикала реакции, са служители именно на NHS. Била им поставена ваксина във вторник, след което получили алергична реакция.

Проф. Стивън Пауис - медицински директор за NHS в Англия - уверява, че и двамата се възстановяват добре.

"Както е обичайно при нови ваксини, Агенцията за регулиране на лекарства и медицински изделия (MHRA) е препоръчала като превантивна мярка хората с анамнеза за значителни алергични реакции да не получават тази ваксина, след като двама души са реагирали неблагоприятно на нея", казва той, цитиран от Би Би Си.

Ръководителят на MHRA д-р Джун Рейн заяви, че "е правилно да предприемем тази стъпка сега, когато имаме тази опитност".

Реакции като тази са необичайни, но се срещат и при поставянето на противогрипни ваксини.

Подобна реакция не е била наблюдавана при клиничните изпитвания на ваксината, когато са били ваксинирани повече от 20 хил. души, въпреки че сред тях също е имало хора с история на алергични реакции, съобщава още Би Си Си.

NHS в Англия увери, че всички тръстове, включени във ваксинационната програма, са били информирани.

Няколко хиляди души бяха ваксинирани във Великобритания във вторник.

"Фактът, че толкова скоро научаваме за тези две алергични реакции и че регулаторът се задейства по този въпрос, като отправи предупреждението, показва, че системата ни за мониторинг работи добре", коментира проф. Питър Оупъншоу, експерт по имунология в Imperial College London.

Междувременно NHS съобщи, че разширява ваксинационната програма и личните лекари ще могат да извършват ваксинации от следващата седмица. Очаква се дозите да бъдат доставени до 200 лични лекари и те ще могат да започнат да ваксинират пациенти от вторник. Първите поканени ще бъдат хората на възраст над 80 години.

След първите 200 практики програмата ще включи още над 1000.

Ваксината все още не може да бъде доставена до домовете за възрастни хора и не може да бъде поставяна на пациенти в домовете им заради строгите изисквания за транспортирането и съхранението ѝ. Изисква тя да бъде съхранявана при изключително ниска температура.

До края на годината правителството планира да достави около 5 милиона дози, които ще стигнат за 2,5 милиона души, тъй като е необходимо поставянето на две дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

1

Божо

09.12 2020 в 15:06

Offnews,
Изложихте се с това заглавие.

Защо спестихте, че двамата са знаели, че имат алергия и са си носили противоалергичен препарат?