Ваксината на Оксфорд може да бъде комбинирана с руската Спутник V за по-добрa ефективност

OFFNews 11 декември 2020 в 13:39 3671 0

Снимка Pixabay

Британската фармацевтична компания AstraZeneca, която разработва оксфордската ваксина срещу COVID-19, ще започне съвместно проучване с руския институт "Гамалея" в опит да подобри ефективността на продукта, обяви в корпоративно съобщение AstraZeneca. Гамалея работи по руската ваксина Спутник V.

Британската компания планира клинични изпитания, комбинирайки ваксината си със Спутник V, до края на годината, съобщи "Индипендънт". Изданието цитира шефа на руския инвестиционен фонд РФПИ Кирил Дмитриев, според когото Русия е твърдо решена да започне съвместно производство на новата комбинирана ваксина с AstraZeneca, след като продуктът докаже своята ефективност в клинични изпитания.

Правителството на Обединеното кралство наскоро обяви, че ще започне клинични тестове, комбиниращи аденовирусни ваксини с иРНК ваксини. AstraZeneca също обмисля как може да оцени хетероложните комбинации от различни ваксини, като работи с партньори в индустрията, правителства и изследователски институции по света, и скоро ще започне проучване с изследователския институт "Гамалея" в Русия, за да разбере дали две ваксини на базата на аденовирус могат да бъдат успешно комбинирани.

Оценяването на комбинирането на различни видове ваксини за COVID-19 може да помогне за отключване на полезни взаимодействия по отношение на защитата, да подобри достъпността на ваксините и да осигури допълнителен подход към преодоляване на този смъртоносен вирус, се казва в съобщението на AstraZeneca.

Ваксината на Оксфорд показа 90% ефективност, ако се приложи половин доза и след това пълна доза, или 62% ефективност при прилагане на две пълни дози, припомня "Индипендънт", като цитира публикация в медицинското издание The Lancet от четвъртък.

Досега не са докладвани случаи на хоспитализирани пациенти или такива с тежко протичане на болестта сред доброволците, получили ваксината. Резултатите са на база 11 636 ваксинирани пациенти във Великобритания и Бразилия в трета фаза от процеса.

Русия обяви, че Спутник V е ефективна в 92 на сто от случаите. Ваксината е в трета фаза от изпитанията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови