Ваксина срещу COVID-19 още няма, но вече има спор кой да я получи пръв

Френски фармацевтичен гигант предизвика скандал след като обяви, че приоритет за получаване на ваксината ще имат САЩ

OFFNews 15 май 2020 в 14:11 2156 0

Френският фармацевтичен гигант „Санофи” предизвика скандал, след като съобщи, че приоритет за получаване на ваксината ще имат САЩ, съобщи Нова телевизия.

Според изпълнителния директор на компанията било нормално Вашингтон да получи най-голямата предварителна заявка, защото били инвестирали и поели рискове.

Във Франция реагираха остро, а премиерът Едуар Филип каза, че ваксината ще е по равно за всички и това не е обект на преговори. „Санофи” даде заден ход и президентът на компанията съобщи, че думите на колегата му били разбани погрешно. 

По-късно "провинилият се" изпълнителен директор Пол Хъдсън заяви, че компанията ще произвежда във Франция и САЩ, като ще се опита да осигури достатъчно количества за всички.

"Разбира се много други компании ще правят същото. Съжалявам, че това се превърна в такъв дебат във Франция", добави той.

Скандалното намерение коментира и министърът на здравепазването Оливие Веран: "Когато чух за историята със "Санофи" вдигнах телефона, сигурно беше 11 часа през нощта, и се обадих на изпълнителния директор на компанията. Поисках му обяснение и той ми каза, че това не отговаря на политиката на тяхната фирма и ще направи изявление. Видях, че вече го е направил. Искам да е ясно - всеки, който има нужда, ще получи ваксина."

Въпреки че все още няма ваксина, медии и експерти коментират, че тя трябва да е достъпна за всички, а не обект на търговия и пазарлъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови