В условията на COVID-19: Спасиха пациент с белодробна емболия и 5 см тромб в сърцето

OFFNews 09 април 2020 в 13:20 10383 0

Пациент с белодробна емболия и 5-сантиметров тромб в сърцето беше спасен в МБАЛ „Света София“. Животоспасяващото лечение беше извършено по спешност на пациент на 55 г. Мъжът е бил насочен към здравното заведение с диагноза сърдечна недостатъчност и е дошъл в значително увредено състояние.

Още при първия контакт и след регистрирана електрокардиограма д-р Михаел Кьолеян прогнозира масивна белодробна емболия. Действията на екипа са били незабавни – ехокардиография, от която бил установен голям тромб с размер почти 5 сантиметра в дясната сърдечна камера. Извършеното след това изследване със скенер потвърдило диагнозата на специалистите.

Светкавично е приложено най-модерното в момента фибринолитично лечение (консервативен метод, при който се разрушават клетки медикаментозно), което е дало блестящ резултат. Действията по спасяването на пациента са отнели няколко часа. Сега той е в отлично състояние. 

„Извършваме допълнителни изследвания, защото е важно да установим как се е стигнало до тук – непушач, без хронични заболявания, изведнъж са се появили задух и умора“, разказва д-р Михаел Кьолеян. „Добре е в условията на пандемия да запазим самообладание и здрав разум и да не пренебрегваме останалите пациенти“, допълва специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика