В цяла Сливенска област няма нито една денонощна аптека

OFFNews 25 ноември 2022 в 15:34 1142 0

аптека

Снимка Unsplash

Броят на магистър-фармацевтите трябва да е със 133 повече, а на помощник фармацевтите - с 45

В област Сливен няма нито една денонощна аптека, а аптеките в общо четирите общини трябва да са с 28 повече, в сравнение с разкритите към момента. Това съобщиха от областната администрация в Сливен, където днес се състоя заседание на Комисията за изготвяне на Областна аптечна карта на областта. 

В областта има 89 магистър-фармацевти. Подобно на ситуацията в цялата страна, и в Сливенско има недостиг на специалисти. Това каза пред репортер на БТА Станислава Анестева от Регионалната фармацевтична колегия. Аптеки има в двата по-големи града - Сливен и Нова Загора, но в по-малките населени места няма и няма кадри, които да разкрият такива аптеки. Голям е проблемът в Котел и в Твърдица. Анестева уточни, че по изискване в областта трябва да има четири денонощни аптеки - три в Сливен и една в Нова Загора.

От областната администрация съобщиха още, че броят на магистър-фармацевтите трябва да е със 133 повече, а на помощник фармацевтите - с 45. Има необходимост от разкриването на аптеки в села от община Котел.

Освен дефицитът на кадри, в заседанието бяха очертани и проблеми, като липсата на механизъм за задържане на аптечни специалисти в малките общини и населени места, както и несъвършенствата в нормативната база, които възпрепятстват разширяването на аптечната мрежа към най-уязвимите населени места и групи. Участниците бяха единодушни за необходимостта от намеса на държавата при разрешаването на тези проблеми, се посочва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови