В плевенската болница ''Св. Марина'' извършиха успешна съдова операция на рядко заболяване

OFFNews 30 юни 2023 в 13:29 1307 0

Снимка УМБАЛ "Св. Марина"

Болница "Св. Марина", Плевен

Медицински екип от болница „Св. Марина“ – Плевен извърши успешна операция на рядко заболяване – стеноза на артерия субклавия, известно още като синдром на кражба на субклавиална-вертебрална артерия, съобщиха от лечебното заведение.

Интервенцията е извършена миниинвазивно в отделението по Съдова хирургия на болницата от доц. д-р Илиян Петров, д-р Борис Цанков и д-р Денислав Георгиев и завършва успешно за пациентката Антоанета Кръстева, която дълго време страда от това заболяване.

Това рядко състояние причинява отклонение на кръвния поток от нормалната му посока към ръката и може да предизвика синкоп (кратковременна загуба на съзнание) или пресинкоп (слабост, свързана с намален кръвен поток към мозъка) при използване на ръката.

За разлика от стандартните хирургични операции, които изискват дълъг период на рехабилитация, възстановяването от миниинвазивната интервенция е традиционно много по-леко.

Лечението на Антоанета Кръстева продължава едва два дни, като пациентката е изписана от болницата на деня след операцията, без да има нужда от продължителен процес на възстановяване и рехабилитация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика