В памет на д-р Кирил Еленски: ''Нашето джипи. И много повече от това''

62-годишният семеен лекар от Пловдив е поредният медик, загубил битката с COVID-19

OFFNews 20 ноември 2020 в 15:28 2483 0

"Доктор Кирил Еленски. Нашето джипи. И много повече от това. Безупречен професионалист и мъдър човек, който беше опора за всички ни и глас на разума в трудни моменти, когато паниката пълзи по цялото ти тяло", с тези думи съобщи за загубата на още един медик издателят Манол Пейков.

"Вчера ми се обади, за да ме помоли да му изпратя апарата за обдишване, който бяхме купили за баща ми преди години. С коронавирус съм, искат да ме вкарват в болница, а в момента само това ми липсва, добави. Апаратът би трябвало да е достатъчен, заключи с обичайния си делови тон, макар видимо да се бореше с недостига на въздух.
Изпратих му го веднага.
Уви, не е било достатъчно.
Най-необичайното на този вирус, е че е непредсказуем, ми каза преди десетина дни, когато го посетих в кабинета му. (Думи като "страшен" и "ужасен" той избягваше да използва пред пациентите, предпочиташе по-нюансирани и неутрални епитети.) Другите грипове са като копие под индиго – влезе един човек и вече знаеш как ще изглеждат следващият и по-следващият. При този вирус няма никаква логика – разболяват се хора, които не трябва да са болни, а други, дето по всички показатели би трябвало да са, не са – заключи.

Еленски беше лекар-мечта. Беше като член на семейството ни и след него остава огромна празнина. Сигурен съм, че по същия начин се чувстват стотици негови пациенти. Мисля, че имаше над четири хиляди.
Паметта му ще е светла, защото е вградил себе си в нашите животи. И няма как да не си го припомняме – и ние, и децата ни, всеки божи ден. С топлина и благодарност."

Д-р Кирил Еленски е роден през 1958 г. в гр. Пловдив. Завършил е МУ-Пловдив през 1985г. Има две специалности – Вътрешни болести и Обща медицина, както и магистърска степен по Макроикономика. До 2000 г. д-р Еленски работи в общинската болница Карлово, като участъков лекар, в последствие става и зам.-директор на лечебното заведение. От 2000 г. е собственик на амбулатория за първична медицинска помощ. До последно е изпълнявал лекарския си дълг, предан на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews